Реклама / Ads
0| 5451 |29.04.2022 НОВИНИ

Политологът Васил Гарнизов: Колкото Радев помогна на Петков и Василев, толкова и те помогнаха да го преизберат за президент

.
Васил Гарнизов
Радев не би бил сега президент без Петков и Василев. Той им даде легитимност и трибуна, но сделката беше взаимна. Ттака коментира ситуацията политологът Васил Гарнизов по повод нападките между държавния глава и лидерите на ПП. Преди дни президентът попита чии интереси защитава правителството по отношение на газа и повтори своя известна теза за посредниците в енергетиката, а Асен Василев му отговори като нарече позицията на Радев за военната помощ за Украйна ”позорна”.
 

"Колкото той помогна за тяхното влизане в парламента, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране. Те застанаха като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев", смята Гарнизов.


Темите "газ" и "оръжие" няма да съборят правителството. Това е прогнозата пред БНР на Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.


Според него по тези теми "ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена."


Противоречията за Северна Македония също няма да са причина за падането на коалиционния кабинет.


За политическото пространство, което в момента е представлявано от Корнелия Нинова в парламента, има страшно много претенденти и тя трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори, смята Гарнизов.


"Радев ще трябва да играе през някаква политическа партия. Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение. С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват", смята Гарнизов.


И добавя в обяснението си, че "Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева."

Според Гарнизов вицепремиерката пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е "буквално на ръба на бръснача" и в момента, в който вече не може да пази това равновесие, "партията ще ѝ вземе главата".


"Тя от една страна иска да е част от една европейска и западна платформа, а от друга не иска да се скара с най-червено русофилски настроените си избиратели. Тя това ще прави до края на мандата, колкото и дълго да продължи този мандат."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3210 |29.04.2022 Борисов: Нинова казва едно, Василев - друго. На кого да вярвам? ГЕРБ е да се даде оръжие . 0| 21681 |29.04.2022 ”Искаме повече политици като Асен Василев”: Реакциите след интервюто на вицепремиера в SkyNews . 0| 4827 |28.04.2022 Финансовият министър Асен Василев: Ще съдим Газпром . 0| 3178 |28.04.2022 Превозвачите искат оставките на Василев, Караджов и Събев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads