Реклама / Ads
18| 6514 |12.05.2015 НОВИНИ

Политолози: Борисов говори като шеф на строителна площадка

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото, архив
Бойко Борисов се опитва да се върне към реториката от времето на първия си мандат. От интервюто на премиера от вчера стана ясно, че реформи в това управление няма да има. Реформата ще бъде строежът на зали, магистрали и така нататък.
 
Този извод направи в сутрешния блок на бТВ социологът Андрей Райчев. Според него ще се смята, че управлението на страната е добро, макар да не бяха заявени никакви обещания или желания за сериозни реформи - "нито в здравеопазването, нито в съдебната система, нито никъде".

Според Андрей Райчев цената на ДПС варира при различните избори. Най-малка била при местните избори, а най-голяма - при президентските, защото ДПС не са достатъчно силни, за да излъчат свой кандидат и победител за президент. Те обаче са сериозен фактор при такъв тип избори и затова ще изчакат да видят как ще се развият нещата до 2016 година и тогава ще решат как да действат и кого да подкрепят, смята Райчев.

Интервюто на премиера вчера беше много добро от гледна точка на строителния отчет на един директор на строителна площадка, коментира от своя страна политологът Димитър Аврамов. Способността на управлението в момента, олицетворена от премиера, да търпи критика липсваше, посочи той. Преиер няма право да се държи като шеф на строителна фирма, която хвали своята работа.

В интервюто нямаше нито едно обещание или заявление за реформи в нито един сектор, това не значи, че няма да има никакви реформи, но понеже нищо не се обещава няма да се знае и какво трябва да очакваме, коментира още политологът.
Що се отнася до ДПС, той смята, че на нея не трябва да се гледа като на извънсистемен обект, а като на партия, която е полезна или неполезна по определени политики.

Това, което стана ясно от интервюто на премиера и което е донякъде положително е, че той каза, че не трябва да има политически гонения срещу политици както това се случва например в Румъния, защото не това е хапчето за щастие и за оправяне на съдебната ни система. На второ място това, че заяви, че е за това да не бъдат спирани субсидиите на политическите партии.

Популизмът изисква да се казва, че политиците са лоши и те не трябва да получават партийни субсидии, но това не би била правилна позиция, заключи Аврамов.

Социологът и политолог Първан Симеонов синтериза вчерашното обширно интервю на Борисов в ключовата дума събираемост. Мандатът на ГЕРБ прилича на нещо като четири С-та - строителство, събираемост, стабилност, саниране, каза той пред БНР.

Второто, което това интервю каза, е, че ДПС постепенно зави надясно и се превърна в скрита коалиция с ГЕРБ. Третото е опитът на президента Плевнелиев да постигне евроатлантическа легитимация за втори мандат и ми се струва, че Борисов още няма план по тази тема. Четвъртото, което се видя в интервюто, е, че Борисов си е същият Борисов от първия мандат.

Според Симеонов е много вероятно на предстоящите местни избори в някои от големите градове един срещу друг да се изправят кандидати на ГЕРБ и коалиционните партньори. Не е изключено Реформаторският блок и Патриотичният фронт да се подкрепят на някои места, в същото време това, което тече в страната срещу кметове, които са от няколко мандата, ми се струва изцяло в контекста на предизборната кампания.

Мисля си, че РБ се канеше да припознае част от такъв тип кметове по места, коментира Симеонов. Това ми прилича на прочистване и на предупредителен удар през пръстите спрямо младшите коалиционни партньори и най-вече Реформаторския блок. Възможно е след изборите Борисов с известно високомерие да погледне процентите на своите партньори и също да си мисли за преконфигуриране, което няма да застраши стабилността на кабинета, но може по някакъв начин динамично да променя формулата, посочи още той.

Първан Симеонов не изключи възможността върху съда да се окаже натиск във връзка с делото срещу Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 9961 |11.05.2015 Борисов: Намерих му цаката: събираш всички пари в държавата! . 7| 4496 |11.05.2015 Разследват квесторите на КТБ заради преправените договори . 24| 5124 |11.05.2015 Борисов обяви война на джигитите по пътя . 17| 4412 |09.05.2015 Борисов: Изброили са ми магнолиите, дърветата, улуците, дюшемето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads