Реклама / Ads
0| 4991 |02.09.2022 НОВИНИ

Политолози за изборите: Гледаме стари играчи, не е важно кой е пръв, а кой ще съумее да състави мнозинство от 121 души

.
Цветанка Андреева и Росен Стоянов
Кампанията е изключително негативна, затормозяваща, конфликтна – това не мобилизира към голямо действие. Гледаме старите играчи, възпроизвеждащи старите проблеми. Това е спецификата по отношение на контекста – на война, на криза с газа. Това заяви политологът Цветанка Андреева.
 

„Отношенията са обтегнати, липсва възможност заради политическата диверсификация да се създадат постизборни коалиции. ГЕРБ, независимо дали и с колко ще спечели, надали ще направи коалиция, че да управлява. Няма значение кой е пръв, а кой ще съумее да състави мнозинство от 121 души”, заяви проф. Росен Стоянов.

 

Андреева смята, че и „Възраждане”, и ДПС в момента мобилизират структурите си и ще концентрират много усилия. „Добрата новина е, че всички искат да управляват, но никой не иска да е опозиция. Те обаче не знаят как да управляват заедно, а ще им се наложи да го разберат”, твърди тя пред „България сутрин” по BG On Air.

 

Стоянов уточни, че става дума за дефицит на коалиционна култура. „Имаше правителства с пълен мандат в коалиция. Да не забравяме, че въпреки пропускането на факта, че СДС е в коалиция с ГЕРБ – дори и това доказва, че е възможно коалиционно управление. Политиката е дипломация, а компромисът често е решението на конкретния проблем.”


„Важно е партиите да поемат отговорност за този тежък момент. Всеки, провалил възможността за съставяне на правителство, ще поеме цялата отговорност, ако поведе народа пак на избори. Това е основно предизвикателство на „Продължаваме промяната” – те следват пътя на „Има такъв народ” и ако участват и не могат да формират здраво управление, на по-следващи избори ще се борят за четирипроцентовата черта”, допълва Андреева.


Проф. Стоянов вижда възможност за спирала от избори за нов парламент и вярва, че ще се получи нагнетяване на избори, особено когато в сметката се добавят местните избори догодина, а след това и европейските.


Цветанка Андреева не гледа на опита на Слави Трифонов за референдум като на невинно и непресметнато нещо: „Слави се опитва донякъде да се възползва от имиджа на президента Радев, представяйки се за близък до него, за да преодолеят избирателния праг. Това е прелюдия към обществените нагласи, сформиране на дебат. Изключително опасно е да бъде подценен.”

 

Политолозите споделиха и своите мнения за това коя е ключовата дума на предизборната кампания. Според Андреева това е „газова криза” и „енергийни възможности”. Проф. Стоянов смята, че това трябва да го решат комуникационните екипи на партиите и не иска да им дава безплатни съвети.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3299 |25.08.2022 Политолози: Служебният кабинет и ГЕРБ говорят в един глас, предстои мръсна кампания . 0| 2896 |25.08.2022 След изборите: ПП все пак ще върви към назначаване на Рашков начело на КПКОНПИ . 0| 2838 |19.08.2022 Никола Минчев: Гледаме към осигуряване на мнозинство с ДБ и БСП . 0| 12669 |17.08.2022 70% от депутатите ще са от ДБ при обединение с ПП според политолози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads