Реклама / Ads
48| 21852 |06.09.2020 НОВИНИ

Политолози смениха позицията. Напомнят на Борисов да хвърли оставка

.
Политололози, които обикновено се смятат за ”придворни” на властта намекнаха, че е време Борисов да подава своята оставка. Те направиха това с помощта на завоалиран експертен анализ на събитията в страната в телевизионен ефир.
 

Доц. Стойчо Стойчев и Кънчо Стойчев бяха гости в bTV. От сутрешния ефир обаче вместо традиционната тирада, чухме друго.

 

"Протестите фактически доведоха до оставката на правителството. Разделението, ненавистта между политиците и хората е толкова голяма, че сме се докарали до нетърпимост да живеем заедно. Виждате, че на никого не му е до празник. Живеем в нов “Вавилон”. Виждам различни Българии", посочи доц. Стойчо Стойчев.

 

Той отбеляза, че една от фундаменталните грешки на Борисов е пренебрежителното му отношение към хората, които са негови врагове.

 

"На пръв поглед няма революционна обстановка в страната. ВИждате тапите на изхода за Гърция. Всичко живо е по курорти и си почива. Когато искаш да събориш нещо, не ходиш на почивки. Но Борисов подцени едно жиснеспособно ядро, което иска да го махне от властта. Консолидира се една амалгама от хора. На пръв поглед несъвместими неща се събраха", посочи преподавателят от СУ.

 

Той прогнозира, че в бъдеще ни очаква изключително фрагментиран парламент, като не се изключва възможността изборите да се провеждат на всеки две години.

 

"Ще трябва да свикнем да имаме безпринципни коалиции", посочи Стойчев.

 

Доцентът от Софийския университет се появи в телевизионния ефир на bTV за пръв път от събитията на бул. Ситняково, размаханият среден пръст и последвалата акция пред клиниката в Курило, както и задочния спорт с директора на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова. Той разказа от своята гледна точка нощта на блокадара през Румънското посолство.

 

И въпреки известният критичен анализ към управлявощите, Стойчев отново някак успя да потупа Борисов по рамото и да заяви - Борисов направи много за България. Трудно може с лека ръка да кажем, че нищо не е било и всичко е било ужасно. Ако беше така, на втората година да беше приключило всичко, а него все го преизбират.

 

Впечатление обаче направи интервюто на Кънчо Стойчев. Той оцени показателите на протеста, като посочи че по всички показатели той е 100 основателен, а основният мотив е морален.

 

"Претенциите на тези хора са истински. Става дума за мощен морален протест. Конфликтът е много опасен, защото сблъсъкът е такъв, че няма компромисен път. Това, което искат едните и другите няма допирна точка. Не става дума за златна среда", посочи Стойчев.

 

Той определи Борисов като "авторитарен управляващ".

 

"Той е типичен авторитален балкански лидер, който умело балансира дълги години. Човек, който не можем да обвиним в липса на разум. Такъв има. Друг е въпросът защо в този момент постъпва по този начин. При живков авторитарността беше ограничена. Борисов е напълно безконтролен. Станаха безброй безобразия, които даже не ми се обясняват", посочи Стойчев.

 

Той коментира и събитията от 2 септември - така наречената "кървава сряда".

 

"Това бяха режисирани провокации. Бяха бити не тези, които трябваше да бъдат бити. Бяха бити невинни хора. До какво ще доведе това? Репресията ще доведе до постигане на частичен ефект на сплашване. Ще има леко намаляване на количествения показател, но ще има радикализация. Изобщо няма да спрат протестите, но ще се радикализират. Нямаме нужда от това. на 10 септември ще разберем. Ако се повтори тази сцена, отиваме към вариант на гражданска война", прогнозира Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8151 |18.08.2020 Иво Божкoв: Всички политолози не сме като този . 38| 14532 |09.08.2020 Илиан Василев: Гледам с умиление и разбиране менталния срив на придворните политолози . 30| 9035 |21.07.2020 Политолози: Парите от Брюксел не са за хвалба, важно е, да не бъдат откраднати . 7| 6312 |15.12.2019 Политолози: Политическата система е пълна със ”стари муцуни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads