Реклама / Ads
4| 5248 |21.09.2012 НОВИНИ

Полицаи под Дянковите прозорци; него го няма

.
Симеон Дянков
Полицаи се събират под прозорците на Симеон Данков. Хилядите униформени ще тръгнат в неделя от МВР и с протестно шествие ще стигнат до ведомството на финансовия министър.
 


Той обаче няма да може да ги чуе, защото освен че е почивен ден, вицепремиерът е в отпуск до началото на октомври, пише "Стандарт". 

В края на август от синдиката на МВР поискаха 25-процентно увеличаване на основните заплати на служителите от 1 януари 2013 г. В момента те са между 700 лв. и 1200 лв. Дни преди протеста с писмо финансовият министър предложи на униформените да им увеличим заплатите, ако си отрежат допълнителните придобивки.

"За военните е възможен скок от 5,8%, ако се откажат от привилегиите като 40 дни платен годишен отпуск и 20 заплати при пенсиониране, а за служителите на ДАНС и МВР процентът е 12", писа Дянков на униформените. Те обаче не искат да се откажат от привилегиите си. "Това не е коректно спряно натовареността на униформените служители", обясниха полицаите. И допълниха, че сами ще си търсят пари за по-високи заплати чрез преструктуриране на различните пера в министерството. "Водят се разговори между вътрешното и финансовото министерство на ниво експерти и министри. В същото време преразглеждаме и отделните пера в бюджета на МВР, така че парите да бъдат най-добре разпределени", коментира за "Стандарт" зам. вътрешният министър Димитър Георгиев.
 

След писмото на финансовия министър полицаите получиха телеграма и от шефа си Цветан Цветанов. "Бих желал да Ви информирам, че ръководството на министерството е започнало преговори с министерството на финансите за възнагражденията в сектора. Отговорно искам да заявя пред Вас, че се отнасям с необходимото уважение към правото на протестни действия и го оценявам като израз на гражданска зрялост", написа Цветанов на униформените. И добави, че протестните действия "ще повлияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на служителите в системата".
 

Въпреки писмата обаче полицаите ще се съберат този път на двудневен протест. Той ще започне в 16 часа в неделя пред сградата на МВР и ще приключи в понеделник отново там. Този път обаче униформените ще организират и шествие до финансовото министерство. Рамо в отстояването на позицията си те се очаква да получат от съдебните охранители, профсъюза на чиновниците, както и от митничарите. Очаква се в шествието да се включат и военни. В армията също не са съгласни да отрежат привилегиите си. Военният министър Аню Ангелов вече категорично отказа отпуските и заплатите при пенсиониране за военните да бъдат приравнени към тези на държавния служител и нарече неоснователни исканията за отнемането им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5674 |08.09.2012 Двама полицаи ранени при бой между футболни фенове . 45| 6312 |02.09.2012 Хвърчат глави на полицаи заради обесения Ролф Гремел . 5| 7040 |31.08.2012 Данъчни и полицаи тарашиха нощна София . 1| 8498 |01.08.2012 Полицаи на колела по парковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads