Реклама / Ads
3| 4937 |27.05.2010 НОВИНИ

Полицейска акция прекрати търг за картини

.
Около 50-60 души са присъствали на търга, прекъснат от полицията в „Гранд хотел София”, каза пред журналисти Калин Тодоров – един от участниците в търга, предаде aгенция „Фокус”.
 

Служителите на реда са разпитвали всички свидетели откъде са разбрали за събитието и дали са плащали някакви такси. Имало е представители на Инспектората на Министерството на културата и СДВР. По думите му – това е 92-ят търг, организиран от едни и същи хора.

За сведение на МВР, информация за търга е изпратена до медиите още преди седмица, такава е получена и във Frognews.bg. В съобщението, подписано от Игор Марковски, са описани всички автори, чиито картини ще се предлагат, както и условията за участие. Тази практика съществува от години.

Според Тодоров, в каталога за търга няма нищо особено. Според него проблемът идва от крадена картина или участници, които не са спазили закона. Най-скъпата картина, която той е видял, струва 7 500 лева.

В хотела не се допускат журналисти. На монитор вътре в хотела е указан часът на провеждането на търга – 19.19 и оглед от 17.17 и че той се провежда в зала Триадица 2, етаж 1.

Според информация на Дарик радио става въпрос за полицейска акция срещу нелегален аукцион на картини.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е потвърдил за операцията и уточнил, че това е операция по линия на опазване на културно-историческото наследство на страната ни.

Търгът е бил организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий", която се свързва с името на журналиста и уважаван арт-дилър Игор Марковски. Предлаганите на него картини са били на български автори, сред които Владимир Димитров - Майстора, Цветан Цеков - Карандаш, Вихроний Попнеделев, Никола Манев.

Марковски, който малко след акцията се яви на разпит, заяви пред Дарик, че няма нищо нелегално в случая - няма крадени картини, няма и картини, които се издирват. В търга са участвали и произведения на живи автори, които също ще бъдат разпитани.

"Няма никаква нелегалност, защото нашият адвокат е подал молба до Министерство на културата да извършваме тръжна дейност. Ние сме регистрирани по стопанския закон, извършваме такава дейност от 1990 година. Не мога да кажа, че това е нелегално, нищо нелегално няма да събереш хора в една зала и да им покажеш картините си, и да им кажеш „искате ли да участвате на търг", и те да кажат „добре". Тук няма нито крадени картини, нито картини, които се издирват. Тук има и картини на живи автори, които дори бяха в залата. Например Ясен Гюзелев, който знаете кой е", заяви Игор Марковкски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6244 |26.05.2010 Лондон с акция "Тишина", лови BG джебчии . 2| 5300 |25.05.2010 Хванаха четирима в акция "Регистраторите" . 0| 6320 |19.05.2010 Белезници за човек на Ковачки при акция "Лихварите" . 6| 4910 |18.05.2010 Цветанов срещу "Мутрите", лови ги в акция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads