Реклама / Ads
3| 2205 |04.09.2024 НОВИНИ

Полиция пази премахването на дървета по столичната ул. "Опълченска"

.
Тази сутрин започна премахването на 39 големи дървета на столичната улица "Опълченска", а над 50 полицаи бяха оградили района и не допускаха гражданите, които са против сечта, да се приближат до тях. На място има коли и на полицията, и на жандармерията. Протестиращите стояха в отсрещната градинка "Св.Никола" безмълвни пред гледката.
 

Дърветата се премахват заради цялостния ремонт и разширяване на улицата, а от общината обещават, че след края на ремонта в района ще бъдат посадени 103 пораснали дръвчета. Зам.-кметът по строителството Иван Василев днес увери, че 50 от тях ще бъдат по източната страна на улицата, до жилищните блокове, където бяха големите дървета. След ремонта тротоарът там ще е с ширина от 3 м и ще се избира къде е подходящо да има посадъчни гнезда, уточни той за "Дневник".

 

Василев напомни, че проектът за това компенсаторно озеленяване е гласуван от предишния Столичен общински съвет на 8 март 2022 г. и е приет с гласовете на ГЕРБ.
Сега общината се е съгласила с предложението на гражданите от квартала да се засади жив плет по западната страна на ул."Опълченска" в отсечката при градинката "Св.Никола". Така ще има зелена ограда по края на градинката, където играят много деца.

Заради изсичането на дърветата от месеци текат протести в района. Жители на квартала и природозащитници няколко пъти блокираха кръстовища в квартала и дори внесоха искане за преработка на проекта за ремонт на ул. "Опълченска". В края на миналия месец столичният кмет Васил Терзиев обясни, че няма друг вариант освен изсичането на дърветата.

"Ние сме мислили всякакви варианти - може ли да се препроектира ремонта на ул."Опълченска". Оказа се, че не може. Обсъдихме варианта за преместване на дърветата - ще струва 20-30 хиляди лева за всяко дърво. Ако го направим сега - 100% от дърветата ще умрат. Експертите казаха, че такъв размер дърво трябва да се мести през ноември и тогава има шанс 5% да оцелее, което на нас се стори необосновано", каза Терзиев преди дни и уточни, че основното нещо в проекта не е разширяването на уличното платно, а подмяната на съществуващата и изграждането на нова подземна инфраструктура.

"Тя няма как да бъде изградена без да се пипа кореновата система, което върви с изрязване на корени. А тогава рискът да умре дървото или да падне върху уличното платно се увеличава значително. За нас това е неприемливо като риск", каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2176 |04.09.2024 Байдън: Атаката по Полтава е трагично напомняне за опитите на Путин да пречупи волята на един свободен народ . 0| 2186 |04.09.2024 МС назначи представители в Тристранния съвет . 0| 2733 |04.09.2024 Най-високата заплата в България е 3.2 млн. лв. на месец . 2| 2182 |04.09.2024 Атлантическият съвет настоява за 7 мерки от Главчев срещу руската хибридна агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads