Реклама / Ads
7| 5018 |10.11.2022 НОВИНИ

О.з. полк. Чавдар Петров: Трябва някой да отиде на съд за оградата по границата

.
Чавдар Петров
Положението с границата ни е изключително тежко. Това каза о.з. полковник Чавдар Петров, бивш зам.-директор на Национална служба ”Сигурност“, председател на Асоциация ”Сигурност“. Причините за това са дълбоки, смята той. ”Започваме с оградата, която още, когато я направиха за всички ни беше ясно, че не може да върши това, за което е предназначена. Трябва да се направи ревизия за това как е направена. Ако трябва някой да отиде и на съд заради това.

Какво възпиращо съоръжение е това, като може с обикновени ножици да се среже и дасе направи проход в нея. Техническите средства, с които се обезпечава границата ни, също са в лошо състояние, каза още полк. Петров пред "Фокус".


"Системата за подбор за назначаване в МВР също е в изключително тежко състояние", заяви още Петров. Обучението на полицаите също е проблем. То трае 6 месеца, а полицаите не получават никаква военна подготовка. Дават им по три патрона да стрелят с пистолет. В тая връзка, особено граничните полицаи, трябва да преминат някакъв тип военна подготовка. Те трябва да се научат на такава подготовка. Военната подготовка е съвсем друго нещо. Особено граничарите, то и другите трябва, а те нямат такава. Не знаят как да се предпазват и как да се държат. Системата за обучение трябва да се промени изцяло.


Те не получават и никаква юридическа подготовка. Полрицаите не могат да съберат годни доказателства за пред съда. А като нямат правна подготовка, няма как да стане. Мое мнение е, че ние може би много малко се обръщаме към Европа за помощ по границата ни. Ние сме една от най-уязвимите граници в ЕС. И нашето правителство трябва да отправи сериозни искания към Европа по тези въпроси.


Ние нямаме и почти никакви технически средства – дронове, сателити за наблюдение на границата ни отгоре. За всичко това трябва сериозна реформа, коментира още полк. Петров..

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2451 |20.10.2022 Проф. Иво Петров: Гражданското общество трябва да поставя правилата и дневния ред . 1| 3307 |03.10.2022 Чавдар Николов: Политическата карикатура е трагикомична . 2| 6642 |02.10.2022 Христо Петров: Отне ми само 9 секунди да гласувам . 5| 4884 |30.09.2022 Полк. Владимир Миленски: Ако Путин удари с ядрено оръжие, НАТО и САЩ ще ударят с неядрено, но в масирано количество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads