Реклама / Ads
5| 5282 |22.11.2019 НОВИНИ

Полковник о. з. Иван Пенков: В Сърбия действат от 50 до 100 руски разузнавачи

.
Президентът Вучич се опита да изтласка шпионския скандал към съседни на Сърбия държави Източник: БГНЕС
Сърбия е във вихъра на шпионски скандал с участието на руски разузнавач и на местни военни. Сръбският президент Александър Вучич разкри подробности около подривната дейност на чужди сили срещу страната му, като намекна, че в нея са замесени държави от Балканите и извън региона.
 

Видео, заснето в белградския квартал Земун в края на декември 2018-а, изпъна добре настроените струни на сръбско-руските отношения почти година по-късно, съобщи БНТ.

 

Причината: преди четири дни видеото от среща между агент на руското военно разузнаване ГРУ и подполковник от Сръбската армия, бе разпространено в медиите. Автентичността на кадрите беше потвърдена. Самоличността на участниците - също.

 

Мъжът, който подава плик с пари е Георгий Клебан, бивш заместник-военен аташе на Русия в Белград. Събеседникът му, който старателно брои парите в колата си, е сръбски подполковник с инициали З. К.

 

От Сръбската служба за сигурност и информация заявиха, че са наясно с подробностите по сделката, но засега няма да ги разкриват. Последва спешно заседание на Съвета за сигурност, а по-късно президентът Вучич изнесе цялата информация по този и други случаи, в които руският разузнавач се е срещал със сръбски военни. Вучич изрази недоумението си от случилото се.

 

„Питам нашите руски приятели, а днес попитах и посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко: Защо? Не виждам никаква логика във всичко това”, заяви президентът Вучич.

 

Александър Вучич напомни за руската подкрепа за оборудването на Сръбската армия и за съвместните военни учения. Той увери, че страната му не иска да влиза в НАТО и изтъкна помощта, която Белград получава от Москва пред международните организации.

 

Сръбският президент изрази мнение, че Владимир Путин не е бил уведомен за дейността на Клебан. Той обяви, че разузнавачът вече не е на територията на Сърбия, но спомена за натиск от службите на други държави, чиито представители водели разговори за политически решения, рушащи страната му.

 

„Става дума за представители на австрийските, германските и българските служби, ако не се лъжа”, уточни Вучич.

 

Полковник Иван Пенков, ветеран от българското военно разузнаване заяви: „Сръбските служби сякаш не знаят, че в момента на територията им действат от 50 до 100 руски разузнавачи”.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че шпионският скандал е неуспешен опит на някои страни да развалят визитата на Александър Вучич в Русия, насрочена за 4 декември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4919 |22.11.2019 НС: 700 лева пожизнена пенсия за Лили Иванова и още седем изтъкнати творци . 3| 5380 |21.11.2019 Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ . 8| 5527 |20.11.2019 Иван Брегов: Не знаем дали зад номинацията на Цацаров за КПКОНПИ не стои страх . 1| 4742 |20.11.2019 Конфликт на интереси за съдия от ГЕРБ, участвал в делото срещу Иванчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads