Реклама / Ads
5| 4949 |20.09.2011 НОВИНИ

Полша ни дава рамо за членството в Шенген

.
Полското председателство ще постави въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в края на седмицата, независимо от острата реакция на Холандия и намерението й да му наложи вето.
 

 

Полски дипломати съобщиха, че ще бъде предложено поетапно присъединяване на двете страни - първо до края на годината с въздушните и морските граници, а след мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред следващото лято евентуално и със сухопътните граници.


Резерви към членството на двете страни в зоната за свободно пътуване освен Холандия имат и други страни. По-рано тази година Германия и Франция казаха, че това не може да стане заради слабите резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които бяха потвърдени и от доклада на ЕК. Според София и Букурещ обаче Берлин и Париж са готови да приемат компромис. Няма такава официална информация, а в началото на септември говорителят на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че "с оглед на негативните доклади на ЕК за напредъка на двете страни Германия гледа въздържано на желанието за членство”.


За да бъде блокирано членството на България обаче е достатъчно само ветото на Холандия и не е нужна официална реакция и от другите страни с резерви към София.

Представител на полското председателството, цитиран от БТА, определи темата като "много чувствителен въпрос" и заяви, че предстои да се установи дали единствено Холандия е против приемането на България и Румъния, след като има информации за сериозен дебат по темата и във Финландия.


Досега осем страни са влизали в Шенгенското пространство поетапно и евентуално решение за България и Румъния няма да бъде прецедент. Ако не се стигне до решение по време на срещата на вътрешните министри на 22 и 23 септември в Брюксел, то ще се търси едва догодина, съобщи БНР.


Едната причина е, че заради авиационния трафик, отваряне на въздушни граници е възможно само два пъти в годината, през април и през октомври. Другата е в мониторинговия механизъм, докладите по който, излизат през лятото.


Българските власти дълго време пренебрегваха отрицателните сигнали, които идваха по различни дипломатически канали, като често демонстрираха твърда убеденост за положително решение през септември. След като Холандия обяви в прав текст преди няколко дни, че ще блокира членството на София, вътрешният министър реагира с поставянето на ултиматум към ЕК, че България може да преразгледа позицията си по промените в шенгенското законодателство заради холандското решение.

Не ясно обаче към кого точно е насочен този ултиматум, който смесва позиции на националните правителства с позиции на ЕК. Българската заплаха вече бе неглижирана от ЕК, а експерти я обявиха за контрапродуктивна.


Дипломатически източник в Хага пък е посочил пред в. "Сега“, че, ако България изпълни заканата на външния си министър Николай Младенов, ще изпадне в тежка изолация в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4731 |20.05.2011 Полша ще настоява да ни приемат в Шенген през 2011 . 7| 5228 |03.05.2011 Членството ви в Шенген е в ръцете на страните-членки . 6| 4427 |04.04.2011 Първанов лобира за членството на Зап.Балкани в ЕС . 5| 6372 |05.03.2011 Българи произвеждат цигари менте в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads