Реклама / Ads
6| 4407 |04.04.2011 НОВИНИ

Първанов лобира за членството на Зап.Балкани в ЕС

.
Георги Първанов
Държавният глава Георги Първанов не е доволен от икономическите отношения между България и Босна и Херцеговина. По думите му стокообменът между двете страни е по-скоро символичен. Тази позиция президентът изрази на съвместната си пресконференция с председателя на представителството на Босна и Херцеговина Небойша Радманович.
 

Първанов посочи, че ще се търси начин за развитие на икономическия обмен и туризма между двете страни.

Разговорите си с Радманович той определи като удовлетворителни и подчерта, че те са част от много интензивния диалог между двете страни. Факт е, че между България и Босна и Херцеговина няма политически проблеми, изтъкна президентът. По думите му ключовият въпрос на днешния разговор е била европейската перспектива на Босна и Херцеговина.

Първанов бе категоричен, че сега е времето и мястото да си припомним, че има Солунски договор от преди 6-7 години за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Ако искаме да имаме силна Европа, Европа, която е фактор в световен мащаб, това не може да бъде Европа минус Западните Балкани, изтъкна държавният глава.

Страната ни подкрепя европейската перспектива на Босна и Херцеговина и е готова да й помага със своя експертиза при присъединяването към общността, обяви държавният глава. Нужно е лидерство е Европа, нужно е да се разбере, че сега е моментът да се инвестира в Западните Балкани, подчерта той.

Небойша Радманович заяви от своя страна, че след разговора с българския президент е останал с надеждата, че всички страни от Западните Балкани ще станат част от Европейския съюз. ЕС бавно размишлява за своето разширяване, посочи председателстващият председателството на Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина се намира на много важен етап на развитие, отбеляза той и още веднъж изтъкна, че страната иска да стане част от европейското семейство. Радманович акцентира и на традиционно добрите взаимоотношения между България и Босна и Херцговина.

Президентът на Босна и Херцеговина благодари и за умиротворителните сили, изпратени от България в страната му, които по думите му са подпомогнали стабилизирането й.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7012 |04.04.2011 Н. Младенов се гъбарка с Първанов в "Туитър"? . 3| 5955 |31.03.2011 Николай Николов е човекът на Първанов в Комисията за конфликт на интереси . 23| 4923 |27.03.2011 Г. Първанов: Нужна е дискусия за развитието на въоръжените ни сили . 67| 5955 |24.03.2011 Първанов: Драмата на похитителя е социален проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads