Реклама / Ads
7| 5229 |03.05.2011 НОВИНИ

Членството ви в Шенген е в ръцете на страните-членки

.
Жозе Мануел Барозу
Европейската комисия разбира важността, която България и Румъния придават на присъединяването към Шенген. Но решението относно разширяването на Шенгенското пространство остава напълно в ръцете на държавите-членки и Комисията не играе роля в този процес.".
 

Това е позицията на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, изразена в отговор на въпроса на българския евродепутат Илияна Йотова за тревожната констатация, че критериите на Механизма за сътрудничество и проверка се смесват с тези за оценка на прилагането на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген за България и Румъния.

Припомняме, вчера Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие доклада, като остави в него 2011 г. като пожелателен срок за влизането на България и Румъния в Шенген, след като мнозинството депутатите в комисията гласуваха против предложението годината да не бъде упоменавана.

В своето питане Илияна Йотова постави въпроса за сроковете за приключване на механизма за наблюдение и за конкретните критерии, по които се извършва оценката за изпълнение на препоръките на ЕК за България и Румъния.

Барозу припомня, че мониторинговият механизъм е бил създаден при присъединяването на двете страни към ЕС, за да бъдат отстранени все още съществуващите пропуски в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията, а в случая на България – и срещу организираната престъпност.

“И двете страни днес признават, че Механизмът за сътрудничество и проверка осигурява положителна подкрепа за усилията за реформи на страните. Чрез издаваните периодични доклади Механизмът допринесе за прозрачността на процеса на реформи в България и Румъния”, посочва Жозе Барозу. "Той послужи двете държави-членки да носят отговорност за своите ангажименти, поети при присъединяването пред техните граждани и другите държави-членки. България и Румъния остават с ангажимент да работят заедно с Комисията на тази основа", пише председателят на ЕК.

Механизмът ще бъде отменен, когато всички специфични цели, установени отделно за двете държави-членки, са изпълнени в задоволителна степен. Комисията е на мнение, че специфичните цели на Механизма за сътрудничество и проверка остават валидна отправна точка за двете държави-членки и не възнамерява да ги промени.

Барозу подчертава, че тези цели са взаимосвързани и не могат да бъдат отменени поотделно, а трябва да бъдат разглеждани с всеобхватен подход. Комисията вярва, че постигането на специфичните цели може да стане чрез последователен политически ангажимент за реформи и тясно сътрудничество на българските и румънските органи с Комисията, пише още Барозу.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6758 |30.04.2011 Цветанов: България е в ръцете на европейските политици; готови сме за Шенген . 20| 5309 |28.04.2011 И Дания ни поряза за Шенген? . 8| 5316 |27.04.2011 Германия и Холандия ни цакат за Шенген . 27| 4903 |18.04.2011 Цветанов: Готови сме за Шенген, сега дори надграждаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads