Реклама / Ads
0| 4218 |11.10.2019 НОВИНИ

Полска писателка и австрийски творец получиха Нобеловите награди за литература

.
Носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. Олга Токарчук Източник: БГНЕС
Олга Токарчук от Полша и австриецът Петер Хандке бяха удостоени с Нобелови награди за литература за 2018 и 2019 г., предаде Би Би Си.
 

За първи път бяха обявени двама лауреати на литературната награда, след като през миналата година отличието не бе връчено заради скандал със съпруга на една от членките на Шведската академия. Сега Олга Токарчук получава Нобеловата награда за  миналата година, а Хандке – за 2019-а.


Олга Токарчук е родена през 1962 г. и пише романи, разкази, новели, есета и стихове. Впечатлила е журито с „въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот“.

 

Петер Хандке получава най-престижната литературна награда „за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит“.


Произведения и на двамата автори са преведени на български език, а Петер Хандке е познат у нас и като съсценарист на филма „Криле на желанието“ на Вим Вендерс.

 

Всяка година Шведската академия получава около 200 номинации и започва да ги отсява в началото на февруари, обясни председателят на Нобеловия комитет в академията Андерш Олсон. До лятото журито отсява финалистите, а през лятото членовете му се запознават с творчеството им. Досега Нобелова награда за литература са получили 100 мъже и само 15 жени.

 

Шведската академия е създадена през 1786 г. от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Състои се от 18 членове, които се избират на поста до края на живота им, като всеки получава акредитационен номер.

 

В завещанието си Алфред Нобел е оставил подробна инструкция как да бъде определен носителят на наградата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5911 |04.05.2019 Австрийският канцлер иска нов договор за ЕС . 2| 4379 |23.04.2019 Австрийски политик подаде оставка заради стихотворение за плъхове . 1| 3413 |04.09.2018 Радев връчи орден "Стара планина“ на австрийския посланик у нас . 0| 3990 |22.07.2018 Намериха обесена изчезналата полска туристка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads