Реклама / Ads
0| 2590 |02.06.2023 НОВИНИ

Ползвани ли са пари от Сребърния фонд от служебното правителство? Министерството на финансите отрича

.
Средствата в Сребърния фонд и по програми и проекти на ЕС са налични в пълен размер
“Данните показват, че за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди.”
 

Това се казва в становище на Министерство на финансите по повод изявлението в кулоарите на парламента на Румен Гечев от БСП. “Поради това, че служебното правителство не се справя с бюджетните приходи, то си е позволило да ползва средства от Фискалния резерв, които не са оторизирани, и които е много вероятно да противоречат на закона“, заяви той.

 

По предварителна информация, за март и април са ползвани около 4 млрд. лв. – за март 1,5 млрд. лв. и за април 2,8 млрд. лв.

 

“Тъй като там има един изключително чувствителен компонент – Сребърният фонд, който би трябвало да е неприкосновен, гаранция за пенсионната система на България, тук са и средствата по европейските фондове и ЕС следи строго ползването на фондовете, ние сме разтревожени от това което става с българските финанси, с управлението на Фискалния резерв и сигурността на Сребърния фонд“, категоричен е Гечев.

 

От Мф заявяват, че "не само наличностите на Сребърния фонд, които за посочените периоди са в размер на малко над 3,7 млрд. лв., са налице в пълен размер, но е спазен и ограничителят по отношение на средствата по програми и проекти на ЕС.

Министерството на финансите стриктно спазва законово определените ограничители при управлението на средствата в Единната сметка, съгласно §15 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за прилагане на разпоредбите на ЗДБРБ за 2022 г., ЗБДОО 2022, ЗБНЗОК за 2022 г. (т.нар. удължителен закон)“

 

По-рано днес на заседанието на НС лидерът на партията Корнелия Нинова също обърна внимание на това, като попита социалния министър Лазар Лазаров къде са отишли парите от Сребърния фонд.

 

“Сигурно вече знаете тревожната новина, че във внесения проект на служебния кабинет, е предложено да отпадне забраната за използване на Сребърния фонд и средствата по програми и проекти на Европейския съюз. "

 

Нинова припомни, че Сребърният фонд е създаден през 2006 г. от БСП. Той е специализиран, целенасочен и уреден в закона само за гарантиране на устойчивост на пенсионната система и за нищо друго.

 

“През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на държавата, дори Дянков не си позволи да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги – не ги върнаха до ден днешен, но дори той не си позволи да вземе пари от Сребърния фонд”, посочи тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2788 |02.06.2023 Георги Ганев от ПП-ДБ обеща: Няма да се взeмат пари от Сребърния фонд, нито ще се вдигат данъци . 2| 3173 |01.06.2023 Демерджиев: Това, което наблюдаваме, е върхът на айсберга. Хора решават човешки съдби срещу пари и влияние . 1| 2667 |01.06.2023 Брюксел ни погва за пране на пари, мръсен въздух и борбата с измамите . 6| 2747 |30.05.2023 И Демерджиев атакува ПП: Пари отивали за “мъртви души” в схема с украинските бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads