Реклама / Ads
7| 7253 |30.08.2019 НОВИНИ

Поморие и Черноморец искат оставката на Каракачанов, заплашват с протести

.
Красимир Каакачанов Източник: Свободно слово
Жители на Черноморец заплашват с протести заради решение на военното Министерство да обяви за продажба военните поделения в местностите Червенка и Аклади.Собственици твърдят, че имотите на министерството се намират върху частни терени, които трябва да бъдат реституирани.
 

Над 400 наследника на 80 собственика се борят да си възстановят имотите. Някои имат вече нотариални актове, но не могат да си изградят огради, както и да си докарат каравани. Те споделиха, че се влиза само с охрана, съобщи bTV.

 

Имотите на Червенка още не са обявени на търг, но са включени за продажба и това притеснява местните хора. Става дума за около 200 декара.

 

"Има комуникация с министерството и те настояват, че е тяхна земята и имат документи. Поземлена комисия, тогава - и Министерство на отбраната влизат в противоречие. Комисията обявява, че тази земя е призната като собственост на наследниците и че те трябва да бъдат обезщетени, което означава, че такъв процес е нямало", заявява Васил Жечев, зам.-председател на инициативните комитети.


От Министерството на отбраната са отговорили, че не е стартирала тръжна процедура за продажбата на казармените райони в Червенка и Аклади, които са с отпаднала необходимост за българската армия. Те са включени само в предварителния списък на имоти с отпаднала необходимост, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г., както и че МО ще се съобрази с претенциите на хората, ако те докажат с документи, че са собственици на земи в бившето военно поделение, но решение по евентуалния казус ще вземе компетентният съд, пише в позицията.

 

Кметът на Черноморец Добри Добрев заявява, че се надява всичко да се разреши в полза на наследниците.

 

В община Поморие също има напрежение заради продажба на парцели. Там става дума за близо 60 дка в местността Крутиря. Местните хора там не искат поредния бетон, а искат мястото да е парк.

 

56 декара от поморийския бряг са затворени зад желязна ограда. С частна фирма военното министерство охранява двайсетина порутени казармени постройки. От 6 години общината води битка да получи собствеността върху земята.

 

През 2015 година областният управител отнема имота от военното министерство и го предоставя на общината. Преди тя да влезе във владение, настъпва обрат.

 

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев през 2018 г. е взето решение този имот да бъде върнат на Министерство на отбраната, като публична държавна собственост.

 

Според Закона за държавната собственост обаче с публична държавна собственост не могат да се извършват разпоредителни сделки. Това би направило бъдеща продажба на парцела незаконосъобразна.

 

Ние сме против този терен да се застроява с поредния мастодонт на брега на морето, подчертава Алексиев.

 

Ако се стигне до сделка, общината ще обжалва в съда. А поморийци се канят да поискат и оставката на военния министър.









Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6622 |30.08.2019 Франция да откаже разследване на Атанас Чобанов, искат от ”Репортери без граници” . 1| 4509 |28.08.2019 Искат постоянен арест за сутеньора от еротик бара в Слънчев бряг . 3| 4302 |24.08.2019 Протест пред Делфинариума след смъртта на бебе-делфинче, искат да спре атракциона . 3| 4250 |22.08.2019 БСП ще искат ограничаване обхвата за прилагането на съкратеното съдебно следствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads