Реклама / Ads
0| 3038 |13.06.2022 НОВИНИ

Поптодорова: Нашето дървено желязо от началото на признаването на РСМ до днес съдържа експлозиви и бомби със себе си

.
Елена Поптодорова Източник: стопкадър, bTV
Нашето дървено желязо от началото на признаването на Македония до днес съдържа експлозиви и бомби със себе си. Това заяви пред bTV бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Според нея през последните 2 години се наблюдава тотален срив на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
 

„Доверието е тотално срутено между България и Република Северна Македония, като отговорността е и на двете страни“, изтъкна тя.

 

Според нея министрите са временни фигури, но по-важното е, че няма последователност в политиката спрямо РСМ. Поптодорова не очаква да има кой знае каква щета от оттеглянето на външния ни министър Теодора Генчовска.

 

„Всички сме стъпили на раменете на тези преди нас. Но искаме да стъпваме на ново и това стъпване на ново води до непоследователен ход на политиката на събитията“, коментира тя.

 

Бившият посланик на България в САЩ изтъкна, че е по-важно какво ще направи парламентът, какво ще говорят президентът и премиерът, а всички останали са изпълнители. „Важно е да има обединение на институциите, но ако няма такова, ще продължим все по-надолу, а цената я плащаме ние“, предупреди Поптодорова.

 

„ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония“, коментира тя след посещението на Олаф Шолц у нас.

 

„Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани,  особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, обясни Елена Поптодорова.

 

Според нея вписването на българите в Конституцията на РСМ е по-скоро видим тържествен акт за разбиране на българските тревоги.

 

„Тук скачат, разбира се, патриотични сили и всякакви прилежащи принадлежащи към тях кръгове, които твърдят не, не, няма такава така да не може, защото ние сме там мнозинството ние сме малцинство и така нататък, но очевидно това е някаква спасителна сламка. Въпросът е в друго. Не може да стане бързо. Тя ще отнеме много време, включително политическо време в самата Северна Македония, а трябва да разберем едно нещо, това е доказано. Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония, да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес“, коментира Поптодорова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3320 |10.06.2022 Елена Поптодорова: Смяната на Херо Мустафа няма общо с вътрешните събития у нас . 0| 4006 |06.05.2022 Джордж Буш: Зеленски e Чърчил на нашето време . 0| 4086 |02.05.2022 Елена Поптодорова: България сама не може да се справи с нищо . 0| 2927 |14.04.2022 Украински пилот: Дайте ни криле, за да се бием за нашето небе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads