Реклама / Ads
0| 2864 |16.08.2023 НОВИНИ

Поречието на река Дунав: Спиращи дъха романтични залези, воден и речен туризъм

.
Източник: БНР
Поречието на река Дунав предоставя страхотни възможности не само за спиращи дъха романтични залези, но и за воден и речен туризъм.
 

Речният туризъм у нас е един от най-рано развилите се видове туризъм наред с морския и планинския туризъм, но за съжаление все още не е достатъчно развит.


.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Дори и сега рибарската област има множество тайнства, най-вероятно всички са виждали лодкостоянка, но виждали ли сте лодкостроителница?

 

А знаете ли, че единственият в Европа музей за риболов и лодкостроене се намира именно в гр. Тутракан? Освен това е допълнен от уникален архитектурен резерват „Рибарско селище“, в който можете не само да научите повече за риболова, но и да се потопите в рибарския живот, разхождайки се из китните павирани улички.

 

Но освен лодки и риболов, реката предоставя чудесни условия за практикуване на различни спортове.

 

Цялата българска отсечка на Дунав е подходяща за плавания с каяци и друг вид лодки, по реката преминават и големи круизни кораби и заедно с делтата при Черно море са едни от най-привлекателните за туризъм райони по нея.


.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

За начинаещите се предлагат гребания с каяк до близка дестинация или разходките с моторна лодка. За напредналите в гребането голямото предизвикателство е да се премине по целия български Дунав от границата със Сърбия до Силистра или да се направи участие в Международната туристическа регата по река Дунав, известна със съкращението ТИД (от немското Tour International Danubien).

 

Тръгвайки по течението на реката от запад на изток, някои от най-интересните места се намират в района на Никопол. Там ще откриете и остров Катунара, който е известен също така като Български Малдиви.


.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Островът е дълъг 2-3 километра, като варира спрямо сезона, и най-голямата му атракция освен дивотата е голямата пясъчна ивица, появяваща се през лятото и есента с дължина, която може да достигне над 300 метра. 

 

Освен въпросния Катунара Българските Малдиви включват още десетина острова, образувайки речен архипелаг. Най-големият остров от групата е дълъг около 5 километра и освен любопитни туристи на него може да бъдат забелязани диви свине, сърни, зайци, лисици, чакали, фазани и много други видове птици, сред които и гнездяща двойка от редките морски орли с размах на крилете, който може да достигне 2.4 метра. Срещат се и впечатляващите с размерите си къдроглави пеликани, които от няколко години гнездят на остров Персин.

 

Продължавайки на изток по течението на реката, се намира един от най-интересните райони на българския Дунав - този на Беленеи по-конкретно на територията на природен парк "Персина", който е и единствената зона с такъв природозащитен статут по цялото българско поречие.


.
Снимка: DanubeWave.bg

 

Паркът включва най-големия български и четвърти по големина в Европа дунавски остров - Персин (дълъг е около 15 км), както и още няколко острова и части от землищата на градовете Белене, Никопол и няколко села. Районът е от изключителна важност за биоразнообразието и привлича много любители на дивата природа и особено на птиците, тъй като там могат да се срещнат над 200 вида пернати, немалка част от които изключително редки и защитени от закона.


.
Снимка: persina.bg

 

Следваща дестинация на обиколката е намиращият се точно срещу централния плаж на Белене остров Магарец. Там туристите могат да се докоснат до дивата природа, често да видят над себе си прелитащите птици и след това да се отправят към основната по-широка част на Дунава, откъдето се вижда и Румъния.

 

Групите, които превозват с моторни лодки в района на Белене, често включват и деца, като се препоръчва да са на поне 4-5 години, за да може да облекат спасителни жилетки. Често разходките включват и пикник наблизо, плажуване на някои от островите през лятото и плуване в реката.

 

Следващ интересен район по Дунав с възможност за гребни приключения е Свищов. Там активен е местният Каяк клуб "Свищов". Гребанията, които организират от клуба, най-често са между Никопол и остров Вардим. В плановете влизат и уикенд плавания по отсечките Никопол - Свищов през първия ден и Свищов - Русе за втория.


.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Една от атракциите на плаването е преминаването през живописния канал, прокаран през острова. Когато нивото на реката позволява, Вардим може да се пресече през този сенчест канал, заобиколен от диви гори. Именно това е и най-чаровната част от плаването - гребеш под огромни тополи, дъбове и брястове, както и прелитащи чапли, корморани и други птици.

 

Безспорно едно от най-атрактивните по поречието на реката, това е Тутракан.

 

Малкият град е тясно свързан с Дунав, лодките и риболова. Старата му част се отличава с характерна архитектура, а лодките тутраканки се забелязват често близо до брега. Освен тях обаче по течението може да се видят и каяци, с които от местното Сдружение за развитие на туризма в района на Тутракан организират турове.


.
Снимка: Facebook - Радослав Добрев

 

Друго място по Дунав, където се развиват, и то успешно не само гребен туризъм, но и гребните спортове, е Русе.

 

Речните приключения, които организират русенци, са подходящи и за семейства с деца, като тези, които са на възраст поне 6-7 години, могат да заемат и предното място в двойния каяк и да бъдат в ролята на юнга.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2912 |23.07.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Сухата река“ . 0| 2644 |16.07.2023 Пръскат масово срещу комари по поречието на р. Дунав . 0| 2732 |15.07.2023 Забраниха къпането в река Дунав, налагат солени глоби . 0| 2746 |13.07.2023 Трагедия: Река Осъм погълна две момчета край Летница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads