Реклама / Ads
0| 3915 |21.06.2022 НОВИНИ

Пореден ден подкрепа за правителството. Петков: Заедно ще променим България, независимо какво ще се случи утре /видео/

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Точно в 18:30 часа започна поредната демонстрация в подкрепа на правителството, докато в пленарната зала на Народното събрание депутатите обсъждат внесения вот на недоверие към правителството.
 

Министър-председателят Кирил Петков и съпругата му Линда Петкова са сред протестиращите. Пред медиите той предпочете да е кратък, защото искал да обърне повече внимание на хората.


.
Кирил Петков, Линда Петкова

 

„За пореден път – много благодаря. Вие сте причината да продължаваме. Докато сме тук, не могат да ни превземат България. Всички заедно ще променим България, независимо какво ще се случи утре на вота. Никой не може да ни спре! Вие сте важните! Никога няма да предадем каузата, с която сме тръгнали. Рано или късно България ще бъде там, където трябва да бъде – с работещи институции, добро образование и просперираща“, обърна се той към събралото се множество.

 

„Ще победим всички, които искат да ни върнат назад. Всички хора тук сте причината да искаме да водим България напред. Ние ще си я отвоюваме“, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, след като се присъедини към протеста в подкрепа на кабинета.


.
Асен Василев

 

„Заслужава си да минем през целия този ад заедно, за да си отвоюваме държавата и ще си я върнем“, добави той.

 

Преди това при протестиращите дойде и бившият шеф на Народното събрание Никола Минчев, който благодари на събралата се тълпа в подкрепа на правителството. Той обяви, че утре сутринта ще бъде гласуван новия председател на парламента, а вечерта ще се решава съдбата на кабинета „Петков“.


.
Никола Минчев, източник: БГНЕС

 

„Истината е, че не мога да повярвам на това, което се случва и просто ме оставяте безмълвен. Благодаря ви - вашата подкрепа и вашата сила са гаранцията, че в тази държава в крайна сметка справедливостта ще възтържествува“, заяви  Минчев.

 

Веднага след като приключиха дебатите по вота на недоверие, на площада излязоха и много депутати от „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, както и министри от коалицията. Към протеста в подкрепа на правителството се присъединиха също Арман Бабикян, Александър Кьосев, Калин Янакиев и други.

 

„Парламентаризмът в България е последната защита за това, което може да се случи утре. Утре идеята е да дойдат нови избори. Това не е желанието на хората. С падането на правителството ще си отиде и парламентът. Това означава, че всички законопроекти, които подготвяхме, ще отпаднат“, обяви депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова.

 

Акцията в подкрепа на кабинета „Петков“ се организира зад сградата на Народното събрание - в пространството край храм-паметника „Св. Александър Невски“. И там се чуват скандиранията „Оставка“, които огласяват протеста на партия „Възраждане“, свикан, за да призове за подкрепа към вота на недоверие за правителството. Скандиранията са заглушавани от рок музиката, която звучи.

 

Български знамена и украински символи посрещат демонстрантите, които идват, за да подкрепят кабинета „Петков“.


.
Източник: БГНЕС

 

Участниците в демонстрацията споделят пред БНР, че това правителство допуска грешки, със сигурност не е идеално, но най-важното е, че е заявило пътя на промяната - именно това ги мотивира да го подкрепят и също така да не се върнат ГЕРБ и ДПС на власт. Също така те признават, че се страхуват от сериозните проруски настроения на „Възраждане“ и очертаваща се проруска коалиция, а България трябва ясно да заяви проевропейското си бъдеще и проевропейската си перспектива.

 

Засега ситуацията е спокойна. Движението се отбива частично около храм-паметника „Св. Александър Невски“, но задръствания няма.

 

Поредицата от демонстрации в подкрепа на управляващата коалиция ще продължи и утре, когато се очаква да бъде кулминацията. Тогава ще се проведе общонационално „Шествие на промяната“ пред сградата на Народното събрание.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9848 |21.06.2022 Факти и цитати: Който ругаеше протестите преди, днес ругае подкрепата . 0| 2902 |21.06.2022 Протестът в подкрепа на Петков може да се премести заради ”разширена зона за сигурност” . 0| 5561 |17.06.2022 Многолюдни митинги в Пловдив и Варна в подкрепа на правителството и протести против коалицията на ИТН, „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ . 0| 5814 |17.06.2022 Депутати от ПП с подкрепа към Симеонов, който е бил затворен в стаята на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads