Реклама / Ads
1| 4252 |29.10.2019 НОВИНИ

Пореден протест се организира срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

.
Иван Гешев
На 30.10. – сряда, от 18.00ч. БОЕЦ, заедно с Инициатива „Правосъдие за всеки“, други граждански организации и хиляди непримирими граждани излизат отново пред Съдебната палата в София, като ще стигнем и до президенството!
 

„СВЕТЛИНАТА РАЖДА СВОБОДАТА“, това е надслова на поредният протест срещу избора на Гешев.

 

От БОЕЦ подробно разясниха как Столина община и МВР са отказали на протестиращите срещу Иван Гешев да проведат протеста си пред ВСС и са обслужили "привържениците" му. Ето какво обясниха от БОЕЦ:

 

Кулминацията на нашите действия бе протест пред сградата на ВСС на ул. Екзарх Йосиф №12 в столицата, в деня на самия избор на кандидата – 24.10.2019г.. За целта и в съответствие със Закона за митингите, събранията и манифестациите отправихме своето уведомление до Столична община и СДВР на 09.10.2019г., с което заявихме провеждане на протеста на 24.10.2019г. пред сградата на ВСС за времето от 09:30ч. до 16:30ч.. Прилагаме текста на Уведомлението:

 

ДО : СТОЛИЧНА ОБЩИНА

        СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

                                         У В Е Д О М Л Е Н И Е

       от  ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

         Уведомяваме ви, че Гражданско движение „БОЕЦ”, сдружение ”Зелен Младост” , движение „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”, Сдружение „26 юни”  и ГД „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ”  организираме граждански протест под надслов „СТОП ГЕШЕВ”. Протеста ще се проведе на 24.10.2019г.  от 09.30ч. до 16.30ч. в София пред сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф” №12

 

    На Събитието, освен граждани са призовани и поканени и представители на граждански организации, медии и общественици.  Ще използваме палатки, озвучаване, знамена, транспаранти, листовки и други материали. През последните години няколко пъти се е случвало на подобни събития, протести и инициативи (включително неколкократно и на събития организирани от  БОЕЦ) да бъдем свидетели и мишени на хулигански и други неправомерни действия, прояви и провокации, като замерване с яйца, камъни, домати, демонстрации с отрязани и окървавени агнешки глави и тн. Имаме обосновани предположения, че са възможни подобни провокации и прояви, включително и спрямо сградата на съдебната палата и в тази връзка се обръщаме към вас за съдействие да бъде осигурена безопасността и сигурността на гражданите и участниците в Протеста, като осигурите присъствие на униформени полицейски служители в района на сградата на ВСС в София  за времето от 9.00ч. до 17.00ч. на  24.10.2019г.

 

Координатори  за БОЕЦ – тел. 0899591399 – Георги Георгиев , Камен Добрев – 088########  ел. поща: gdboec@abv.bg

Дата: 09.10.2019г.          Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

 

Именно това е законовата процедура и БОЕЦ спазихме закона, като внесохме своето Уведомление половин месец преди протеста. Организирали сме десетки акции, протести и инициативи и добре знаем стъпките  и подчертаваме, че режима е само уведомителен! Последва контакт от страна на Столична Община за съгласуване на протеста със стандартните въпроси за уточняване на времевата рамка, броя на присъстващите и тн.

 

 

На 14.10.2019г. БОЕЦ получихме писмо от СО , с което ни уведомяват, че има друг проетст насрочен за същата дата, място и час, заявен преди нашият и ни предлагат да сменим мястото.

 

При проведени разговори с представител на отдел „Сигурност“ на СО ни бе откзано да ни съобщят КОЙ е организатора на другият проетс, с каква насоченост е проетста и кога е заявен, с аргумента, че това са лични данни! Така развилите се събития пораждат не просто съмнения, а са доказателство, че Стлолична Община саботира законно организиран и заявен протест на БОЕЦ и група граждански организации в полза на задкулисието издигнало кандидатурата на Гешев!

На 21.10.2019г. бе проведена среща в сградата на СДВР, на която присъства служител на Общината и представител на БОЕЦ – адвокат Камен Добрев! 

Отново е отказано да се съобщи КОЙ е организатора на изведнъж появилият се протест след внесеното от БОЕЦ Уведомление. Представителят на СО предлага да преместим протеста пред Съдебната палата, Камен Добрев отказва и предлага и двата протеста да се проведат на място, акто полицията осигури разделянето на двете групи, като ние се разположим от към служебният вход на ВСС на ул. „Княз Борис I“ и след събирането на достатъчно хора ще застанем на платното на „Екзарх Йосиф“. Столична Община отхвърля предложението ан БОЕЦ!

 

АБСОЛЮТНА ЛЪЖА Е, тиражирана в деня на избора от шефа на СДВР,  че са ни предлагали да застанем на ул. „Княз Борис I“ и ние сме отказали. Това бе наше предложение, което даваше възможност на всички да изразят позицията си, макар, че към 21.10 все още се пази в тайна КОЙ е организатора и срещу какво е насочен тайният протест. 

 

На проведена на 21.10.2019г. среща между представители на сдружението, СДВР и СО, от БОЕЦ изискахме данни за постъпилите от по-рано заявления, в това число – заявител, време и място на провеждане, както и заявен брой участници, каквато информация категорично ни бе отказана да ни се предостави. Отправихме конструктивно предложение, ако в действителност е налице предходно заявление за провеждане на мероприятия, то от СДВР и СО да се създаде необходимата организация за провеждане на двете събития паралелно, като на заявеното от наша страна (поради твърдения за по-късно заявено) да ни се предостави
възможност да се осъществи откъм служебния вход на ВСС на ул. Княз Борис I. Представителят на СО, директор  на отдел „Сигурност“ г-жа Кристина Лазарова категорично отказа подобна възможност, като насочи протестът да се проведе пред Съдебната палата.

 

Спорът на място бе какво се влага в закона под „място на провеждане на мероприятието“ и какъв е запазеният периметър за него. От БОЕЦ категорично считаме, че при проявено желание от страна на СО и СДВР, бе възможно да се създаде необходимата организация, предвид огромното струпване на полицейски сили, което наблюдавахме в деня на самия избор, двете прояви да се проведат паралелно – едната на ул. Екзарх Йосиф, а другата на ул. Княз Борис I.

 

Бяхме готови на компромис, проявихме воля за диалог, каквато отговорните органи не споделиха. Така се стигна до абсурдната ситуация, на 24.10.2019г. да се проведе първото масово и уж  общодостъпно мероприятие – частно шествие в подкрепа на Иван Гешев с осигурена охрана и пропускателен  режим, чинно обслужван и охраняван от служителите на СДВР и Жандармерията. Създадени бяха не само кордони със стотици полицейски служители, но и нарочни входящи пунктове, където влизащите в събитието  бяха и лица с жилетки – неполицейски служители, посочваха на полицаите кой да се допуска и кой не.


Безпрецедентна ситуация, без аналог в демократичния период.
Същевременно, на останалата част от населението, заявили своята позиция против Иван Гешев, бе грубо нарушено конституционно гарантираното право на мирно събиране и провеждане на мероприятия заради нежеланието на органите на СО и СДВР да изпълнят законовите си задължежия!

 

Доколкото демонстрациите са мирни — а законни са само мирните събрания — властите нямат правото да забраняват провеждането на което и да е от тях и следва да съдействат на  хората така, че да имат равна възможност да комуникират посланията си във времето и на мястото, което са намерили за необходимо без да са допуска физическо стълкновение между тях. 

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ! МВР и СО обслужиха мафията и Гешев!

 

Н 24.10 в 9.10ч. БОЕЦ отидохме в района на сградата на ВСС, който бе тотално блокиран от полицейски части, жандармерия и цивилни чернокачулкови индивиди със зелени жилетки, които разпореждаха на полицията кой да бъде пропускан. Кадрите от тези отвратителни сцени обиколиха медиите и социалните мрежи! ВСС окупиран от мутри, които разпореждат на полицията да възпрепятства движението и достъпа на граждани до сградата на ВСС, а служителите на МВР чинно изпълняваха   заповедите на мутренските бригадири нарушавайки гражданските права на дошлите да изразят позицията си срещу Гешев. БОЕЦ бяхме посрещнати на един от КПП-тата от петорен кордон жандармерия и полиция пред които стояха два мутрагена заобиколени от няколко десетки „батки“ с черни дрехи и качулки. УНИФОРМЕН ПОЛИЦАЙ ни зададе въпроса, „Вие срещу Гешев ли сте , или ЗА Гешев, тука пускаме само ЗА Гешев?“ Георги Георгиев от БОЕЦ се представи и заяви, че ние сме ЗА „Свобода и справедливост и срещу позорният избор на Гешев“.

 

Полицията заяви, че знае кои сме и няма да ни допуснат, а една от мутрите, която разпореждаше на полицаите каза „Тия -не! Махайте ги“ Последва блъскане от страна на полицията и нападение от групата мутри, които ни бяха заобиколили. Пръв бе нападнат Венелин Иванов от БОЕЦ, като телефона му бе взет и изхвърлен през улицата. В този момент Георгиев – председател на БОЕЦ  изискваше от полицията да се легитимират и представят законна заповед или разпореждане , с което ни се забранява достъпа до сградата на ВСС и се нарушават гражданските ни права. Групата мутри скочи върху него, телефона му бе изтръгнат и хвърлен и стъпкан на земята,а при опита си да даде отпор и да си върне мобилният апарат, Георгиев бе ударен в гърба и тялото. Това се случва пред очите на униформените служители на МВР, които снимаха през цялото време и стояха безучастно. На призива на Георгиев да се намесят, му отговориха подигравателно „Ако не ти харесва подай писменна жалба“!

 

Веднага след като бяхме нападнати и недопуснати да преминем, БОЕЦ заедно с много граждани се насочихме към ул. „Княз Борис I“, където отново бяхме посрещнати с кордон от полиция и жандармерия. Христо Николов, който бе на място се опитваше да премине и бе избутан от униформените! Георгиев от БОЕЦ поиска от полицаите да се легитимират и да представят заповед, или законно разпореждане за действията си и ограничаване на правото ни на придвижване и мирен протест. НИКОЙ от униформените служители не се легитимира и не отговори на въпросите ни. напрежението ескалира, събраха се множество граждани.

 

В този момент, БОЕЦ решихме да поведем гражданите и да отидем на Орлов Мост! Водени от стремежа ни да бъдем чути и принудени от действията на полицията и Общината! Тяхна е отговорността за тези действия, а ние направихме необходимото гласа на непримиримите граждани да бъде чут, да свалим медийното затъмнение и да принудим така наречените „медии“ да отразят и нашата позиция! 24 часовата блокада на Орлов мост показа, че непримирими има, че има и решителност и готовност да отстояваме своите цели! Такова нещо не се бе случвало от времето на Виденов и управляващата ни мафия разбра, че гражданското общество е будно! 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4332 |26.10.2019 Арестуваха Джейн Фонда на екопротест . 6| 4611 |26.10.2019 Протест заради масово конфискуване на антични оръжия от МВР . 18| 11362 |25.10.2019 Майка разкри, че на сина й предложили 20 лв, за да отиде на протеста в подкрепа на Гешев . 8| 6144 |25.10.2019 Гледайте на живо протеста срещу избора на Гешев под прозорците на президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads