Реклама / Ads
0| 3551 |29.04.2022 НОВИНИ

Пореден ракетен обстрел по Киев, докато Гутериш разговаря със Зеленски. Десетки са ранени

.
Най-малко десет души са пострадали при руски ракетен обстрел по Киев в четвъртък вечер. Две ракети са ударили централния квартал Шевченко в украинската столица – едната от които е поразила долните етажи на 25-етажна жилищна сграда.
 

Ударите са нанесени по време на посещението на генералния секретар на ООН в Киев. Антонио Гутериш разговаря с президента Володимир Зеленски и изрази голямото си разочарование, че Съветът за сигурност не е успял да предотврати или сложи край на войната в Украйна, допълва НТВ.

 

Русия е един от петте постоянни членове на този основен орган на ООН и досега е налагала вето на повече от една резолюция по конфликта. Преди срещата си със Зеленски, Гутериш посети градовете Буча, Бородянка и Ирпен, като подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления в Украйна.

 

"Украйна е епицентър на непоносима сърдечна болка и мъка. Станах свидетел на това много ярко днес около Киев. Безсмислената загуба на живот, масовите разрушения, неприемливите нарушения на човешките права и законите на войната. Жизненоважно е Международният наказателен съд и другите механизми на ООН да извършват своята работа, така че да бъде понесена реална отчетност. Позицията на ООН е ясна. Както казах в Москва, инвазията на Русия в Украйна е нарушение на нейната териториална цялост и на Устава на ООН", заяви генералкният секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

Президентът Володимир Зеленски заяви, че руските удари по Киев „целят да унижат ООН". "Днес - веднага след разговорите ни с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Киев, руски ракети полетяха към града. Пет ракети. А това говори много за истинското отношение на Русия към глобалните институции. За опита на руското ръководство да унижи ООН и всичко, което организацията представлява. Това означава, че трябва да се реагира мощно. Руските ракетни удари в Украйна - в Киев, Фастов, Одеса, Хмелницки и други градове - за пореден път показват: все още не трябва да се отпускаме. Не бива да мислим, че войната вече е приключила. Все още трябва да се борим. Все още трябва да прогоним окупаторите."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3417 |25.04.2022 Жертви и ранени след обстрел по железопътни гари в Централна и Западна Украйна . 0| 3801 |24.04.2022 Руснаците обстрелват Чугуев, област Харков - има ранени . 0| 3782 |23.04.2022 Извънредно: При ракетен удар в Одеса загинаха най-малко 5 души, 18 бяха ранени . 0| 3253 |22.04.2022 Брюксел готви пореден пакет нови санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads