Реклама / Ads
0| 3233 |22.04.2022 НОВИНИ

Брюксел готви пореден пакет нови санкции срещу Русия

.
Брюксел изготвя планове за шести пакет от санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна, като се очаква мерките да бъдат представени на страните от Европейския съюз в началото на следващата седмица, съобщи ”Политико”.
 

Новият пакет ще включва някаква форма на забрана за внос на руски петрол и може да бъде насочен срещу още руски банки, като ги изключи от международната система за разплащания SWIFT, заявиха четирима дипломати пред медията. С продължаването на войната в Украйна се увеличават исканията към лидерите на ЕС да прекъснат жизненоважния поток от приходи на Кремъл, който идва от доходоносния енергиен сектор на Русия, по-специално от износа на нефт и газ.

 

В предишните си пет пакета ЕС подкрепи забрана за внос на въглища и отстрани редица руски банки от SWIFT в опит да засили икономическия натиск върху Москва. Но с появата на доказателства за зверства, за които се твърди, че са извършени от руските сили в Украйна, западните правителства увеличиха военната си подкрепа за Киев и решиха да засилят санкциите срещу президента Владимир Путин и неговия режим, уточни БГНЕС.

 

Големите руски банки като Газпромбанк и Сбербанк досега бяха изключени от санкциите, тъй като участват в енергийни трансакции. Но председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред германския вестник "Билд" в неделя, че новите санкции вероятно ще засегнат най-голямата руска банка - Сбербанк. Един от дипломатите на ЕС очаква Комисията да се насочи към всички руски банки, включително и към Газпромбанк.

Някои държави, като балтийските, също настояват за повече мерки за справяне с руските операции за дезинформация в шестия пакет. Брюксел вече забрани подкрепяните от Кремъл медии RT и Sputnik. По-ястребово настроените столици предложиха няколко други руски медии също да бъдат забранени в ЕС, докато други се опасяват, че подобна мярка може да се обърне срещу Запада, тъй като ходът може да бъде използван за целите на руската пропаганда.

 

Що се отнася до петрола, не е ясно колко бързо и всеобхватно ще бъде бъдещото постепенно спиране на вноса от Русия. Тъй като приходите от петрол и газ съставляват критичен източник на финансиране за руската военна машина, санкциите в областта на енергетиката се разглеждат като важна следваща стъпка в отговора на ЕС на инвазията. Но страни като Германия и Унгария, които разчитат на руски енергиен внос, се опитват да смекчат предложенията. Забраната на петрола вероятно ще прави разлика между различните класове руски петрол и начина им на доставка - по море или по тръбопроводи. В Брюксел се обсъжда и необходимостта от евентуални преходни периоди, които да дадат на страните от ЕС време да се подготвят за евентуално ембарго върху вноса на петрол от Русия.

 

Един от дипломатите на ЕС заяви, че очаква следващият пакет от санкции да бъде представен на страните от ЕС още в понеделник, след което посланиците на ЕС ще могат да го обсъдят през седмицата и евентуално да го приемат до петък.

Други обаче са по-сдържани, като твърдят, че все още няма официално решение на Европейската комисия относно сроковете, въпреки че всички очакват някаква инициатива в началото на седмицата. "Следващата седмица е разумен срок за получаване на предложенията", заяви един от висшите дипломати на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2809 |21.04.2022 WINBET Поздравява Юлиана Янева с нейния пореден успех . 0| 6125 |17.04.2022 Брюксел с нов санкционен шамар за Русия . 0| 2964 |16.04.2022 Калина Константинова: Министрите са отбор, не се готви смяна на Генчовска . 0| 2849 |15.04.2022 Предложението за връщане хартиените бюлетини показва, че БСП вече се готви за избори, смята експерт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads