Реклама / Ads
2| 2649 |11.03.2024 НОВИНИ

Поредна нощ Русия тероризира Одеса, където живеят хиляди украински българи

.
Поредна масирана нощна атака с руски дронове в Одеса и Одески район, този път към 02:00 часа през нощта, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".
 

Повредени са административни сгради и инфраструктурно съоръжение след нощната атака с дронове в Одески район, посочи Олег Кипер.

 

"На място е възникнал пожар, който е потушен своевременно. Ударната вълна е избила стъклата на няколко къщи наоколо, отломките са разрушили стопански сгради. Загинали и ранении няма", информира областният управител.





Нападениетто продължи час и половина. Подразделенията за противовъздушна отбрана са отблъснали няколко вълни на дронове от акваторията на Черно море. Сложните маневри на дроновете между жилищни сгради и индустриални квартали са затруднили работата на противовъздушната отбрана.

 

"Нашите сили на отбраната успяха да свалят 10 дрона  от типа "Шахед-131/136" в небето на Одеса", каза Олег Кипер.

 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

В Одеса и Одеска област 3 март бе обявен за ден на траур. 31-годишната Анна Гайдаржи и 4-месечния ѝ син Тимофей, убити при руски удар с дрон на 2 март в Одеса. Дронът порази жилищен блок. В Одеса тогава загинаха общо дванадесет души. Анна и Тимофей бяха съпругата и сина на бесарабския българин Сергей Гайдаржи.

 

От началото на март досега Русия на практика не прекратява терора си над Одеса, като регулярно обствелва цивилна инфраструктура.

 

ФрогНюз
 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2508 |11.03.2024 Григор Димитров се изправя срещу Манарино днес . 4| 2453 |11.03.2024 Диана Дамянова за мълчанието на преговарящите. Евгений Кънев: "Икономиката зависи от регулаторите" . 1| 2754 |11.03.2024 Агенция на ЕС с предупреждение: Европа не е готова за опасностите от климатичните промени . 7| 3251 |11.03.2024 ГЕРБ-СДС на консултации при Радев. Той говори за "призрака на предсрочните парламентарни избори" /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads