Реклама / Ads
1| 2890 |21.11.2022 НОВИНИ

Поредно нападение срещу българския културен клуб в Охрид

.
Източник: БГНЕС
За пореден път е извършено нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. Клубът е с разбити прозорци вследствие на хвърляне на камъни по тях. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода.
 

Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За инцидента властите в РСМ обвиниха България - за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.

 

Клуб „Цар Борис III” в Охрид беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

 

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

 

Миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград. Но след импровизираното „отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен.

 

Освен това въпросният е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е предмет на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2982 |21.11.2022 Директорка на детска градина е със счупен таз след нападение от баща на дете . 1| 3094 |17.11.2022 Прокуратурата: Няма политически мотиви за нападението срещу кмета на Кирково . 1| 3246 |13.11.2022 Отиде си легендата на българския джаз- саксофонистът Емануил Манолов - Бадема . 1| 4176 |13.11.2022 Ердоган: Извършителите на коварното нападение ще бъдат разкрити, жена е имала роля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads