Реклама / Ads
1| 2138 |03.10.2024 НОВИНИ

Поскъпват ли горивата заради войната в Близкия изток?

.
Ще има ли по-скъпи горива?
Световната икономика не върви добре, затова кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. Това мнение изрази пред БНР Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му, основният фактор, който ще влияе върху цените, са президентските избори в САЩ, а дотогава едва ли ще бъде допуснато цените да се повишат сериозно.
 

Наблюдавахме отпускане на количества от резерва, вижда се и сериозно възстановяване на шистовите сонди, прави се всичко възможно цените да не хвръкнат преди изборите, обясни експертът.

Чисто глобално няма сериозни изгледи за по-добро икономическо развитие, както в Европа, така и в Китай, така че дори да има скок, той няма да е толкова голям, аргументира се Бенчев. Той потвърди, че цените, които наблюдаваме сега, не съответстват на стойности в началото на военни конфликти.

 

 

"Иран е сериозен производител на петрол, но всички се надяваме, че тази криза няма да ескалира в регионална война, която ще обхване и Иран. Тогава наистина може да имаме проблеми.", обясни той. Средните цени у нас са невиждани от известно време. За момента нещата изглеждат устойчиви, стабилни, дори към по-ниски цени. Няма да видим сериозно повишаване на цените, отбеляза Бенчев. И допълни, че трендовете в ЕС и България са почти идентични.

 

Запитан сигурно ли е, че "Лукойл" вече работи с неруски петрол, експертът напомни, че опасността да има сериозна криза с горивата у нас е била реална. "Тъй като беше даден достатъчен срок на рафинерията да премине на неруски петрол, тя го направи, успяха да се справят. Друг е въпросът, че сигурността на доставките е малко по-различна. Не се получи криза – това е най-важното.", каза Бенчев.

Сигурно е, че петролът в рафинерията не е от Русия. Какъв е, може да каже само Агенция "Митници", допълни той.

Проблемът със сивия сектор "изчезна", защото обществото се вълнува от други проблеми, но той е тук, подчерта още Светослав Бенчев. Ако се случи продажбата на рафинерията на "Лукойл", Българската петролна и газова асоциация ще постави въпроса за сигурността на доставките, увери той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2142 |03.10.2024 За конфликт на интереси проверяват предложените еврокомисари . 5| 2181 |03.10.2024 Остават ли столичани без парно и топла вода? Блокирани са сметките на "Топлофикация София" . 0| 2626 |03.10.2024 Минималната заплата се вдига до 1272 лева . 0| 2141 |03.10.2024 Кметът Пенчо Милков награди баскетболистките на „Дунав Русе 2016“ за успехите им на Държавното първенство за момичета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads