Реклама / Ads
0| 3380 |30.03.2022 НОВИНИ

Посланикът на Украйна в ООН: Русия премина към план „Б“ - да предизвика хуманитарна катастрофа в цялата страна

.
Източник: Twitter
„След провала на първоначалния си план за блицкриг, руските войски преминаха към план „Б“. Този план е да предизвика хуманитарна катастрофа в цяла Украйна и да унищожи селскостопанския потенциал на моята страна, за да сплаши украинското политическо ръководство и хората до капитулация“. Tова заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно руската агресия срещу Украйна.
 

Той отбеляза, че „пакетът с инструменти е широк и изключително брутален. Той включва умишленото унищожаване на жилищни райони и критична инфраструктура, ракетни атаки в цялата страна, обсада на градове, нарушаване на споразуменията за хуманитарни коридори, терор срещу цивилни в окупирани райони, включително отвличания и убийства. Сега нашествениците са отвлекли около 30 местни лидери, активисти и журналисти."

 

„Мариупол остава кървяща рана в сърцето на Европа. Най-малко 5000 души са загинали според местните власти. Близо 150 000 жители остават под обсада, лишени от всякакви основни условия за живот. Те трябва да бъдат евакуирани, но не на територията на Опитите на Русия да направят това са не само цинично лицемерие, но и грубо нарушение на законите и обичаите на войната, на нормите на международното хуманитарно право, в частност Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителен протокол I към Женевските конвенции. Около 40 000 украинци бяха насилствено отведени в Русия и Беларус“, каза той. 

 

"Спешно са необходими хуманитарни действия. В същото време трябва да се има предвид, че хуманитарната катастрофа в Украйна е елемент от руската военна стратегия. За да бъде ефективна, всяка инициатива трябва да е насочена към промяна на цялостния подход на Русия към Украйна, а не при напразни опити за привличане на агресор като партньор по хуманитарния път“, каза още Кислица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3713 |29.03.2022 Мария Захарова: Русия ще отговори на всички за изгонването на руски дипломати . 0| 4589 |29.03.2022 Ройтерс: Разпознават мъртвите руски войници в Украйна с американска технология . 0| 3249 |29.03.2022 Украйна е поканена на срещата на външните министри на НАТО . 0| 5214 |29.03.2022 Бизнесмен: Путин няма да напусне Украйна в близките шест месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads