Реклама / Ads
1| 3954 |26.08.2019 НОВИНИ

Последен ден от срещата на Г-7 в Биариц

.
Срещата на Г-7 в Биариц Източник: БГНЕС
Днес са предвидени двустранни разговори, работна сесия по темата за климата и заключителни пресконференции. Очаква се президентите на Франция и Съединените щати Еманюел Макрон и Доналд Тръмп да отговарят заедно на въпросите на журналистите.
 

Пожарите в Амазония и изненадващото посещение на иранския външен министър в Биариц белязаха вчерашния ден от форума.

 

Лидерите от Г-7 са близо до постигането на споразумение как да подпомогнат битката с горските пожари в Амазония. По думите на френския президент Макрон остава да се уточнят детайлите за техническата и финансова помощ.

 

"Има съгласие, че трябва да подкрепим възможно най-скоро страните, засегнати от пожарите. Те са няколко. Колумбия също отправи призив към международната общност. Вече са установени контакти със страните от Амазония, за да може да бъдат формулирани конкретните ангажименти. На следващо място е въпросът за повторното залесяване на Амазония.", заяви той.


Междувременно Макрон като домакин на форума изненада американската делегация, посрещайки в Биариц иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Срещите на Зариф с френските представители и самия Макрон продължиха близо три часа и половина, след което той отпътува. Според официално съобщение на Елисейския дворец разговорите са били позитивни и ще продължат. По думите на германския канцлер Ангела Меркел не бива да се изпуска нито една възможност за избягването на нова ескалация във връзка с иранската ядрена програма.

 

"Това беше паралелно събитие на същото място, но не и в рамките на Г-7. Сега трябва да видим дали има допълнителни възможности за разговори и може би преговори с Иран.", заяви тя.


Сред останалите теми през уикенда беше евентуалното връщане на Русия в групата на седемте и търговските войни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3929 |31.07.2019 Последен шанс за записване на седмокласниците след трето класиране . 2| 4240 |27.07.2019 Херо за бг-футбола: Не вярвам от срещата на Борисов с босовете да има резултат . 0| 4297 |08.07.2019 Без Косово на срещата на върха за Югоизточна Европа . 3| 4158 |28.06.2019 Започва срещата на върха на Г-20 в Осака, Путин и Тръмп ще разговарят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads