Реклама / Ads
1| 4013 |15.02.2017 НОВИНИ

Потребители: Искаме оставки в КЗП заради парното

.
Искаме оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, защото не се справи с проблемите в Топлофикация-София за компенсация на потребителите, залятият пазар от нелоялни търговски практики и неефективно разходване на бюджетни средства. За това апелират от Националната асоциация за защита на потребителите и от Независим съюз на потребителите в България.
 

Има и закононарушения при работата на администрацията, за които са сезирани и Президента на Република България Румен Радев, както и служебния министър-председател Огнян Герджиков.

 

Една от основните причини за исканите оставки е несправянето на КЗП с проблема с Топлофикация-София, която остави 5 дни без топло хиляди жители на столицата.  При авариите в топлоразпределителното дружество комисията не реагира адекватно. В общите условия в договора с потребителите липсва принципа на равнопоставеност за компенсация на хората. Това е проблем на КЗП, в нейните компетенции, който трябваше да бъде изпреварващо решен. Нещо повече, едва след като проблемът бе решен, председателят Димитър Маргаритов съобщи в медиите, че има 10 жалби, но предстои те да бъдат анализирани. Какъв е ефекта за защита на потребителите, ако са нужни дни за анализиране и то едва след като сагата е приключила?

 

От друга страна, контролният орган рекламира нискоефективен способ за удовлетворяване на потребителските жалби. Хората са приканвани да пускат заявления в помирителните комисии, като в същото време този способ не защитава хората. Това е видно и от годишния доклад за работата на КЗП. Ефективността на помирителните комисии е около 1 процент. От 255 производства има едва 3 помирителни споразумения.

 

Ръководството на КЗП не прилага и нормите на закона, които забраняват принудителната продажба на стоки и услуги, засягаща голяма част от хората, ползващи парно и ВиК. Пример е таксата пренос.

 

Възмутени сме и от заключения в годишния доклад на КЗП, според които е намалена работата върху безопасността на стоките и услугите. Причина за това били многото жалби от хората. В същото време се повишила задълбочеността на проверките за безопасност, се посочва в отчетния документ за 2016 г. Това е опасно, защото става въпрос за стоки и услуги, касаещи здравето на всички. Тези инспекции няма как да бъдат по-малко или повече задълбочени. Пример за това са и детските площадки. Когато преди време дете пострада при игра на една от тях, медиите търсеха кой е компетентния контролен орган. КЗП мълча. Преди седмица самите ние изпратихме сигнали за три опасни площадки, но и до днес комисията е безмълвна, не е извършена дори проверка.

 

Друг проблем, пряко засягащ хиляди българи, са измамите, свързани с така наречените бързи кредити. Проблемът не е решен, въпреки промените в нормативната уредба. Контролът по този закон е на КЗП.

 

Една от причините за исканите от нас оставки е слабата организация на контрола. В цитирания вече отчетен доклад – за 2016 г., е  посочено, че над 63 процента от пазара е обхванат от нелоялни търговски практики. В същото време проверките за цялата година са само 1 процент от контролната дейност на институцията.

 

Ако КЗП няма капацитет за извършване на повече проверки, защо изпраща командировани служители в общо 12 открити приемни в курортите за срок от три месеца. При положение, че те са напълно неефективни. Отново можем да цитираме доклада на комисията, в който е посочено, че от общо 8 приемни по Черноморието, са постъпили едва 6 жалби, които дори не са от компетенциите на служителите на КЗП. От 4 приемни в планинските курорти не е постъпил нито един сигнал. И това за 3 месеца. Ако тези хора извършваха проверки на територията на страната, в рамките само на 20 работни дни, те щяха да направят над 700 инспекции на места, за които се знае, че има нарушения – нелоялните търговски практики.

 

Имаме притеснения и, че КЗП е политизиран орган. Първата цел на годишната план-програма на комисията, е да изпълнява националните политики за защита на потребителите. Смеем да твърдим, че контролният орган не изпълнява политики, а компетенции, определени по закон, без значение на желанието на отделни партии и политици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4380 |09.02.2017 Мутафчиев: Има основания за оставките на шефовете на БДЖ и НКЖИ . 6| 3955 |10.01.2017 Б. Димитров: Не искаме да разделяме Македония, искаме я цялата . 10| 11011 |08.01.2017 Хр. Иванов: Ще искаме със срок да се разследва КТБ, „Булгартабак “ и „Лукойл “ . 0| 3572 |05.01.2017 Сърбия: Ще искаме Франция да ни предаде Рамуш Харадинай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads