Реклама / Ads
0| 5325 |09.06.2015 НОВИНИ

Повдигнаха обвинение срещу кмета на Белово

.
Костадин Варев
Окръжна прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу Костадин Варев, кмет на община Белово, и Анета Кечева, началник на Общинска служба “Земеделие” в гр. Септември за съставяне на официални документи с невярно съдържание, съобщиха от пресцентъра на обвинението.
 

Проверка на bTV показа, че кметът на Белово Костадин Варев е продал 31 хиляди от всичките 36 хиляди декара на варненска фирма, а предназначението им е сменено – от пасища за земеделска площ.

 

Не беше получен точния брой на сделките, които кметът Варев е подписал с „Българско земеделско производство”, точната площ на земята, която е трансферирана към фирмата и точната сума, за която е купена земята.

Белово е на път да се превърне в първата частна община в България, след като кметът продаде цялата общинска земя на една фирма

 

Въпреки неизпълнения ангажимент за официална информация се знае, че 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки. След разследването прокуратурата започна проверка на сделките.

 

Сега от прокуратурата обясниха, че разследването срещу двата  е за това, че в периода от 11 юли 2014 г. до 20 август 2014 г., при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като съизвършители и в качеството си на длъжностни лица – членове на комисия, в кръга на службата си, са съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства.

 

Те са съставили пет констативни протоколи за начина на трайно ползване на общо 222 имота, като в документите е вписано, че имотите са „изоставена орна земя”, „нива”, „затревена нива”, а всъщност са били „мери” и „пасища” – публична общинска собственост.

Жители на Белово поискаха оставката на кмета заради продажбата на общинска земяВече са събрани над 800 подписа срещу управлението на Костадин Варев

 

Констативните протоколи са били използвани пред Общинската служба „Земеделие“ в гр. Септември и Службата по геодезия, кадастър и картография в гр. Пазарджик за удостоверяване и вписване на неверния  начин на трайно ползване на имотите в регистрите.

 

Постъпвайки по този начин Варев и Кечева са нанесли значителни вреди на община Белово. Според разследването кметът е сторил това „с цел да набави облага за себе си и за „Българско земеделско производство“ ООД гр. София”.

 

Според разследването неизгодността на сделките се изразява в продажбата на имотите не по пазарна цена, която към момента на извършването е била значително по – висока. Настъпила е значителна вреда за Община Белово. „Случаят е особено тежък, с оглед размера на причинената вреда на общината”, отбелязват още от прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4738 |09.06.2015 Бащата на починалата Станка се сдоби с обвинение за убийство . 2| 4638 |03.06.2015 ДАНС погна кмета на Карлово . 0| 5618 |28.05.2015 Ахмед Башев атакува кмета на Гърмен с обществена поръчка . 1| 5158 |23.05.2015 Подпукаха кмета на Градец заради незаконен добив на градешки камък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads