Реклама / Ads
23| 16698 |03.02.2024 НОВИНИ

Поздрав от Украйна: Рафинерията на "Лукойл" във Волгоград в пламъци

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Два украински безпилотни самолета удариха най-голямата петролна рафинерия в Южна Русия в събота, съобщи източник от Киев пред "Ройтерс", като описа последното от поредицата нападения на далечни разстояния срещу руски петролни съоръжения.
 

Местните власти в Русия съобщиха по-рано, че след нападението с дрон е бил потушен пожар в рафинерията във Волгоград. Производителят на петрол "Лукойл" (LKOH.MM), който е собственик на рафинерията, по-късно заяви, че заводът работи нормално.

 

Източник от Киев заяви, че операцията на службата за сигурност е поразила съоръжението за първична преработка, без което рафинерията може да загуби значителен производствен капацитет.






Украинските официални лица рядко поемат публично отговорността за атаки с дълбоки удари на руска територия.


Рафинерията във Волгоград е последното от поредицата съоръжения, които са станали обект на удари с безпилотни самолети. Киев смята, че тази инфраструктура е важна за военните усилия на Кремъл.

 

Източникът заяви пред "Ройтерс", че подобни атаки с дронове ще продължат.


"Нанасяйки удари по петролни рафинерии, работещи за руския военно-промишлен комплекс, ние не само прекъсваме логистиката на доставките на гориво за вражеската техника, но и намаляваме средствата в руския бюджет", казва източникът.


Разстоянието между североизточния украински град Харков близо до руската граница и южния руски град Волгоград е повече от 600 км.





От началото на пълномащабното си нахлуване Русия редовно нанася ракетни удари с далечен обсег по цели в Украйна, което накара Киев да се бори за начини да намали изоставането си от по-напредналите военни технологии на Москва.


Украйна се стреми да стимулира иновациите в областта на безпилотните технологии и да подкрепи производството на безпилотни летателни апарати с голям обсег, които да ѝ позволят да нанесе ответен удар.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4748 |03.02.2024 Радев с грижа за развлечението: Весела Лечева запазила марка "ПП 3-ти март" - в раздел шоу програми . 18| 6889 |03.02.2024 Альоша в Пловдив се събуди с исторически истини по себе си . 7| 13637 |03.02.2024 Емил Джасим: 4 факта за оценките в българското училище. Време е за промяна! . 20| 5924 |03.02.2024 Перките на раздора: Вятърната енергия в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads