Реклама / Ads
1| 3269 |10.11.2021 НОВИНИ

Познат сценарий: Задържаха клошар за пожара в бившето кино ”Възраждане”

.
Клошар е задържан за пожара в бившето кино "Възраждане" в столицата. Към момента се установява дали става дума за инцидент, предизвикан неволно или за умишлени действия. Разпитите по случая продължават. Ситуацията много прилича на пожара, избухнал в тютюневите складове в Пловдив. Вчера служебният министър на културата се изказа остро и заяви - става дума за мафиотски схема, при която сгради-паметници на културата се унищожават умишлено.
 

Емблематичната сграда на бившето кино "Възраждане", която е паметник на културата, пламна вчера сутринта. 8 пожарни коли гасиха огъня в продължение на час. 

Сградата е изоставена от години, а това не е първия подобен инцидент. Голям пожар на същото място имаше и през 2017 г.

 

Столичната община ще укрепи и ремонтира емблематичната сграда за своя сметка и ще си търси парите от собственика, ако той откаже да я възстанови. Вчера стана ясно, че на собственика е наложена глоба от 200 хил. лева. 

 

Сградата е построена през 1900 г. Обявена е за паметник на културата от национално значение през 1992 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". През 2003 г. статутът на сградата е променен на най-ниска категория “паметник за сведение”. Това не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

 

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". По сигнал на гражданска организация са извършени проверки за редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството. Освен това е установено, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

 

По думите на културния министър проф. Велислав Минеков през последните години сме станали свидетели на редица подобни пожари в сгради, паметници на културата. 

 

“Това е класически вид престъпност. Явно мафията набира сили. Предполага се, че служебното правителство скоро ще приключи. Става дума за схема как да унищожим паметник на културата. Нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар?”, попита вчера Минеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3998 |07.11.2021 Задържаха бопаджия за грабеж в столичния квартал ”Дружба” . 0| 2990 |07.11.2021 Задържаха мигранти с COVID-19 край Омуртаг . 1| 2939 |03.11.2021 Задържаха шеф на общинско предприятие, въртял лихварство . 20| 4822 |02.11.2021 Задържаха Боян Расате след участието му в БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads