Понеделник, 23 Октомври 2017, 18:23
Frognews
0| 3591 |04.08.2016

Правят пълен регистър с деца за осиновяване и кандидат-родители

.
Деница Сачева
Предвижда се създаване на Национален съвет за осиновяване. Това съобщи на брифинг на зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БГНЕС. Съветът е сходен с принципа на работа на Съвета за международни осиновявания.

Предвижда се и въвеждане на интегрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат-осиновителите. Това е нужно, за да може да се подбира най-добрият кандидат за всяко едно дете от цялата страна.

 

Брифингът се състоя след заседание на Националния съвет за закрила на детето, иницииран от Държавната закрила на детето. На него стана ясно, че се обмисля връщане на разпоредби от Семейния кодекс от 1985 година, касаещи частта за осиновяването на деца.

 

Членовете на съвета са разгледали и обсъдили новия просветен закон, реформата в националните осиновявания, новите практики относно насилието в училище, интегриран подход при проверки по правата на детето, интервенцията по отношение на случаите, които касаят трафика на деца.

 

Сачева обясни, че целта на готвените промени в Семейния кодекс за осиновяването не е улесняване на осиновяването от гледна точка на това този процес по някакъв начин да стане рисков за децата или кандидат-осиновителите. По-скоро се касаело за промени за улесняване във връзка с нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани и обучението, през което ще преминават. Новите правила ще се отнасят и до възможността социалните услуги в значителна степен да дават възможност за оценка на родителски капацитет, работа с всеки един индивидуален случай.

 

Деница Сачева допълни, че се води диалог с Министерство на правосъдието. Тя предполага, че в края на август предложенията ще бъдат представени за публично обсъждане.

 

От своя страна зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева коментира, че подготвяните от нейното ведомство предложения касаят тайната на осиновяването или правото на детето да знае биологичен произход.

 

Мичева посочи, че съвсем скоро ще бъдат предложени измененията в закона. Вероятно щяло да има предложения за изменения и в частта за припознаване, за споровете за родителски права, което тя определи като много гореща тема.

 

По думите на зам.-министърката в съдилищата възникват спорове, които се разглеждат с години и от които децата страдат.

 

Идеята била да се върне режимът, който е съществувал в предходния Семеен кодекс от 1985 година. настоящата уредба се оказала твърде свободна и се използвала дори за трафик на деца или продажба на бебета.

 

Председателката на ДАЗД Офелия Кънева посочи, че за тази година това е вторият Национален съвет за закрила на детето. Трети ще се проведе до края на годината. Следващата година заседания ще се провеждат на всяко тримесечие.

 

Представител на Съвета на децата в лицето на председателя си Йоана Захариева за пръв път е присъствал в Националния съвет по закрила на детето.

 

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов пък коментира, че трябва да има цялостна система във всяка институция за работа с деца, за да се ограничи насилието над деца от персонал.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Радев назначи с указ Георги Чолаков за шеф на ВАС 2| 338 |23.10.2017 . Александър Симов: В БСП има опозиция, но тя не е единна, не може да бламира Корнелия Нинова 2| 570 |23.10.2017 . Парно вече имат детски градини, посолства и болници в София 0| 822 |23.10.2017 . Финансист за Бюджет 2018: Наливане на пари без никаква добавена стойност 2| 1423 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах