Реклама / Ads
29| 5679 |28.12.2010 НОВИНИ

Правителството нарочи за смяна 33-а посланици агенти

.
Минути преди да замине за Бразилия, премиерът Бойко Борисов подписа и изпрати на президента Георги Първанов предложението си за укази, с които да бъдат отзовани 33-ма български посланици, разкрити като агенти на ДС.
 

Според решението на правителството имената са общо 35, но двама от тях са генерални консули и не е нужна санкцията на държавния глава, за да бъдат върнати. От обявените от комисията хора с досиета 88 дипломати са действащи, а от тях 55 в момента са на задграничен мандат.

Защо правителството е нарочило точно 35 имена, още не е ясно, но на процедурата вече е даден ход. От Външно уточниха, че тези, които не са посланици, а временно управляващи или консули, ще получат "честитките" за отзоваване още от 1 януари. Тъй като някои от тях се водят материално отговорни лица, ще им е нужно време, за да сдадат поста. Но във всеки случай тяхната съдба е решена.

Взривоопасен обаче ще се окаже казусът с посланиците, за които е нужен подписът на Първанов. Това може да се превърне в ново скандал между институциите, който да разтърси цялата държава. Все още не е ясна позицията на Първанов. Той трябва да реши дали да подпише указите за отзоваването на посланиците, или не. В случай че откаже, външният министър Николай Младенов има няколко варианта. Единият е да извика тези, които си е набелязал, в София за консултации. И тези консултации да продължат по-дълго от обичайното.

На практика това би означавало преустановяване на изплащането на валутните заплати на посланиците, твърдят запознати с казуса. Когато са в България, те не вземат командировъчни. Посолствата ни ще останат с временно управляващи, докато новизбраният президент не издаде нови укази. Ръководството на Министерството на външните работи е абсолютно решено да прибегне и до такъв по-твърд вариант, ако Първанов се опъва, коментираха от кабинета на Николай Младенов.
Другият вариант, за който са подготвени във Външно, е в замяна на по-голяма отстъпчивост Първанов да поиска свои хора в новите посланически списъци. До този момент са коментирани имената на четирима близки сътрудници на президента - шефа на кабинета ген. Никола Колев, главния секретар Красимир Стоянов и секретарите по външната политика Емил Вълев и Горан Йонов. Последните двама обаче излязоха в списъка с досиетата, затова хората на външния министър Младенов са категорични, че няма да се правят компромиси с имена, които имат картончета в Държавна сигурност.

В списъка с 33-мата, които правителството иска да бъдат отзовани са имената на посланиците ни в Лондон, Берлин, Рим и Ватикана, Лисабон, Мадрид, Осло, Букурещ, Атина, Белград, Прищина, Сараево, Будапеща, Москва, Пекин, Токио и др. Освен това и постоянните ни представители към ООН в Ню Йорк и Женева, а също и посланикът ни в ЮНЕСКО.
Междувременно в МВнР започват да работят по процедурата за конкурс за генерални консули. Това ще стане още в първите дни на новата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5794 |23.12.2010 Борисов: Първанов, отзови посланиците-агенти; ще работят в МВнР . 25| 6326 |20.12.2010 К. Костадинов: Да си бяхте прибрали тихомълком посланиците! . 29| 5019 |19.12.2010 Доверието към правителството на ГЕРБ спада . 36| 5175 |16.12.2010 Първанов: ДС-посланиците не са мой приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads