Реклама / Ads

8| 4267 |01.10.2014 НОВИНИ

Правителството одобри програма за модернизация на войската до 2020 г.

.
Военният бюджет ще расте
Правителството одобри Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ като дългосрочна стратегия за модернизация на Въоръжените сили. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет.
Документът дава насоки за постигане на реални способности на Въоръжените сили за период от 6 до 10 години за гарантиране на националната сигурност в рамките на колективната отбрана на НАТО и на общата европейска отбрана. Националната програма включва детайлен анализ на състоянието на модернизацията на Българската армия в периода 2003-2014 г. С Националната програма се предлага съгласие за нарастване на разходите за отбрана в следващите 6 години за достигане на ниво от 2% от БВП, като поне 20 на сто от тях да бъдат инвестиции в способности.

За гарантиране на реална сигурност е необходимо още през 2015 г. разходите за отбрана да достигнат 1,5% от БВП, като всяка следваща година се увеличават с 0,1% до 2020 г. С реализацията на Програмата трябва да бъде постигнато балансирано финансиране на основни бойни способности от Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Документът предлага също така усъвършенстван модел за управление на развитието на способностите за целия жизнен цикъл. С документа се предвижда създаване на нов целеви държавен фонд „Интелигентна отбрана“ за превъоръжаване.

Предвижда се фондът да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията. Фондът ще има за цел осигуряване на допълнителни средства за финансиране на приоритетни инвестиционни проекти. Предвижда се структурата да осъществява дейността си съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и действащата нормативна уредба, като не е част от консолидирания държавен бюджет.

В Програмата са заложени основните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Въоръжените сили по приоритети. Сред тях са придобиването на нов тип основен многофункционален боен самолет и интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас E- 71; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади, включително придобиване на нова бойна бронирана машина; придобиване на четири до шест броя трикоординатни радара за създаване на основно радарно покритие; придобиване на нов тип модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 4062 |01.10.2014 Тристранката одобри актуализацията на бюджета на НЗОК . 6| 5451 |27.09.2014 Т. Младенов: Програмата на ГЕРБ предвижда европейските програми за временна заетост да са и за хора в предпенсионна възраст . 8| 5018 |26.09.2014 Дацов: ЕК упражнява натиск върху БНБ и правителството за затваряне на КТБ . 49| 5875 |24.09.2014 М. Радева: Повече партии в НС; повече мъка при съставяне на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ