Реклама / Ads
1| 4323 |30.10.2017 НОВИНИ

Правителството се подиграва с хората: Вдига със 7 лева прага на бедността

.
Социалното министерство предлага увеличение със 7 лева на линията за бедност за 2018 година, така тя вече ще е 321 лева.
 
Това става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качено в портала за обществени консултации на МС.

 В мотивите пише черно на бяло, че "размерът на линията на бедност трябва да задоволява предварително дефинирани минимални жизнени потребности и се изчислява като процент от медианния общ нетен еквивалентен доход за страната. Минималните жизнени потребности се дефинират като определено равнище на приети килокалории и определено съотношение на разходи за хранителни и нехранителни стоки на домакинствата под линията на бедност".

Социалното министерство уточнява, че при избора на конкретния размер  от 321 лв. на линията на бедност за 2018 г.  е разгледано съотношението между разходите за хранителни и разходите за нехранителни стоки и услуги (което, трябва приблизително да съответства на средното за 20-те процента от домакинствата с най-ниски доходи)".

Не остава нищо друго освен да помолим социалният министъэр и премиерът да поживеят с 321 лева на месец и да видим дали ще се справят. Ако те могат, значи и хората с най-ниски доходи у нас също могат.

Но това едва ли ще стане, а в социалното министерство са убедени, че парите стигат, даже може и да останат.

Затова в мотивите си посочват още:"Актуализирането  на линията на бедност за страната ще отговори на равнището на доходите и структурата на потребление на българските граждани. Така определеният размерът на линията на бедност от 321 лв. за 2018 г. гарантира, че минималните жизнени потребности на най-бедната част от населението ще бъдат задоволени".

Само за справка-със седем лева могат да се купят 700 грама свинско месо, килограм и сто грама пиле, два килограма червени чушки и 6 банички!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3963 |30.10.2017 Очаквано правителството прие Бюджет 2018 . 1| 3963 |30.10.2017 Скандал в Лондон: Член на правителството карал секретарката си да купува секс играчки и й правел намеци . 9| 6884 |23.10.2017 Правителството ни натовари с още 4.3 милиарда лева дълг за година . 4| 5204 |01.10.2017 Николай Николов: Протестът на гражданите в ”Лозенец” е справедлив, управляващите в СО се подиграват с тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads