Реклама / Ads
1| 4357 |22.06.2016 НОВИНИ

Правителството раздели здравния пакет, месеци след като КС го обяви за противоконституционно

.
Правителството прие разделянето на медицинската помощ на основен и допълнителен.
 

Точно тези промените в Закона за здравното осигуряване бяха обявени за противоконституционни от Конституционния съд през март т.г.. Разделянето на пакета медицинска помощ, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе предложено от екипа на здравния министър Петър Москов.

 

Измененията са в съответствие с Националната здравна стратегия и Концепция „Цели за здраве 2020”, обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Проектът е съобразен с решението на КС, според което разделяне на видовете медицинска помощ, заплащана от бюджета на НЗОК, следва да бъде уредено на законово ниво.

 

Законопроектът въвежда критериите, по които ще се извършва разделянето, а именно – дали е необходимо медицинските дейности да се осъществяват незабавно или да се планират за изпълнение.

 

Отправна точка ще бъдат стадият, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и състояние. От значение ще бъде осигуряването на здравна закрила на рискови групи като бременни и родилки, лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи, мотивират се от втория кабинет "Борисов".

 

В основния пакет са медицинските дейности, които трябва да се извършват незабавно.

 

В допълнителния пакет ще се включва лечение на диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта.

 

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети. Създава се възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

 

Припомняме, КС отмени преди три месеца втора алинея от чл. 45 на от Закона за здравното осигуряване, който днес отново бе приет на заседание на министрите от втория кабинет "Борисов".

 

Мотивите на КС бяха, че определението за разделянето на пакетите е напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите. Накратко - текстът е толкова неясен, че не може да се извлече смисъла му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4385 |17.06.2016 Ерменков: Борисов 2 да търси отговорност от правителството на Борисов 1 . 1| 4623 |15.06.2016 Правителството одобри по-голяма независимост на прокурори и съдии . 20| 4847 |06.06.2016 Орешарски: Правителството на Борисов се провали с еврофондовете . 17| 4810 |26.05.2016 Нинова: Правителството готви кражба на ”Напоителни системи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads