Реклама / Ads
16| 5561 |21.10.2013 НОВИНИ

Правителството се събира извънредно заради бежанците

.
Правителството се захваща с проблема с бежанците на извънредно заседание на Министерския съвет тази сутрин. Кабинетът ще разгледа доклад за приемането на мерки по отношение на бежанските потоци.
 

Вносители са министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната, предаде БТВ. Очаква се да се гласуват допълнителни 27 милиона лв от бюджета, които да бъдат за институциите, които са ангажирани с бежанците. Основната част от средствата ще са за МВР.

 

Предвижда се на границата на България, в района на Елхово да бъде издигната 30-километрова преграда, с която да се повиши нивото на охрана. Днес пристига първата пратка от материални помощи от Европа. Вчера Брюксел официално потвърди, че страната ни ще получи финансова помощ за бежанците. Няколко хиляди матраци, легла и одеяла, памперси и вещи от първа необходимост пристигат от Словакия, а ден по-късно ще пристигне пратка и от Унгария. Еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира, че помощта е навременна, защото запасите на България от най-необходимите вещи за първите дни на бежанците се изчерпват.

 

„Финансовата помощ от комисията ще пристигне но все още не е там и благодарение на страните членки по механизма за гражданска защита ние сме в състояние много бързо да помогнем на страната", обеща Георгиева. Според еврокомисарят за реакции при кризи с надигащото се в обществото недоволство срещу бежанците показваме неразбиране на проблема. „Когато казваме България за българите, ние всъщност даваме рамо на тези, които казват „Холандия за холандците, Великобритания за британците” и не ни искат нас в своите страни. Много е опасно за България, която има 1,5 млн. души зад границата си да даде пространство за такъв хор на омраза към другите”, допълни Георгиева. До няколко дни ще стане ясно какъв ще е размерът на спешната финансова помощ за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5658 |20.10.2013 Томислав Дончев: Правителството е менте - и като работа, и като генезис . 7| 5808 |20.10.2013 Емил Хърсев: Да се ограничи насилието при събирането на бързите кредити . 18| 6084 |17.10.2013 Правителството блокирало неудобните медии и въпроси . 30| 5043 |14.10.2013 Павлова: Атакуваме не министъра, а цялата регионална политика на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads