Реклама / Ads
1| 3379 |13.07.2023 НОВИНИ

Правителството задължи БЕХ да внесе в хазната и печалбите си за минали години

.
Правителството задължи БЕХ да даде дивидентите си в бюджета Източник: МС
„Български енергиен холдинг“ ЕАД ще направи допълнителни отчисления в полза на държавата. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет.
 

Министерският съвет прие Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. То е свързано с разпределението на печалбата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ ЕАД).

 

Разпореждането предвижда БЕХ ЕАД да разпредели и внесе изцяло като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години, отчетена по годишния си финансов отчет към 31.12.2022 година.

 

Холдингът също ще разпредели и внесе дивидент в размер на 800 000 000 лв. въз основа на приетия и одитиран междинен финансов отчет за първото полугодие на 2023 година. Разпределеният дивидент от „Български енергиен холдинг“ ЕАД се внася в срок до 31 юли 2023 г.

 

Внасянето на допълнителни средства от страна на БЕХ ЕАД в държавния бюджет е мярка в приходната част на бюджета, с цел запазване стабилността на публичните финанси и във връзка с постигането на бюджетно салдо с дефицит до 3 % в рамките на критериите на Пакта за стабилност и растеж, с оглед изпълнение на една от основните цели на българското правителство - присъединяване към еврозоната.

 

Разпределянето и внасянето на средства като дивидент за държавата няма да се отрази негативно на финансовата стабилност на БЕХ ЕАД и на дружествата от Групата на БЕХ и не поставя под риск отрасъл „Енергетика“.

 

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2640 |12.07.2023 Депутатите задължиха финансовото министерство да продължи да отговаря за арбитражите . 18| 3233 |09.07.2023 Корнелия Нинова за визитата на Зеленски: Президентът беше унижен, а правителството каза „хоп“ преди да скочи и се провали . 0| 2851 |08.07.2023 Йотова я хванаха подозрения, че правителството крие договорки със Зеленски . 6| 2697 |06.07.2023 Адв. Емил Георгиев: Крайно време е ПП-ДБ да внесе проекта си за конституционни промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads