Реклама / Ads
4| 4456 |04.11.2020 НОВИНИ

”Ще обсъдим” са част от мерките на властта по доклада на ЕК за върховенството на закона

.
Източник: БГНЕС
План за укрепване върховенството на закона в страна прие правителството по време на редовното си заседание днес. Той идва в отговор на препоръките и очертаните предизвикателства, които бяха очертани в критичния доклад на Европейската комисия, публикуван в края на месец септември.
 

ФрогНюз припомня, че в него бяха посочени редица проблеми с върховенството на закона, разделението на властите, липсата на отчетност от страна на главния прокурор и все така незавършената съдебна реформа. Същите точки станаха част и от резолюцията на комисията LIBE в ЕП, която бе гласувана и приета от депутатите в Брюксел. В сегашния документ на правителството липсва каквато й да е конткретика. В много от мерките се казва: "ще обсъдим".

 

“План за изпълнение на мерки в отговор на препоръките и посочените предизвикателства, съдържащи се в Доклада на Европейската комисия от 30 септември 2020 г. относно върховенството на закона за 2020 г.“ обхваща мерки, предложени от редица компетентни институции от изпълнителната и съдебната власт и независими органи, които вървят по четирите стълба на доклада - правосъдни системи, уредба (правна рамка) за борба с корупцията, медиен плурализъм и свобода на медиите и други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване, информират от правителствената пресслужба.

 

“Правосъдна система”

 

Предвидени са мерки, с които да приключи законодателната реформа по отношение фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и съответно наказателната му отговорност. Те са съобразно становището на Венецианската комисия и действащата у нас конституционна рамка. Предвижда се още подобряване работата и независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет, преустановяване на публичния достъп до подадените вече декларации от магистрати за членство в професионални организации, подобряване на достъпа до правосъдие и други.

 

Правна рамка за борба с корупцията

 

Предвиждат се мерки за повишаване ефективността на разследванията за корупционни престъпления и съответно по-солидни резултати по отношение на присъди. В доклада на ЕК бе посочена като проблемна липсата на осъдени за корупция лица по високите етажи. Идеята е да бъде възможен и извършен комплексен анализ на всички дела за корупционни престъпления, анализ на ресурсите (численост на разследващи органи и прокурори, наличие или липса на специализация в областта), изготвяне на експертни предложения за законодателни промени в НК и НПК.

 

Предвиждат се и мерки, с които да се подобри работата на КПКОНПИ.

 

Медийният плурализъм

 

Въпросите по стълб "Медиен плурализъм и свобода на медиите" ще бъдат включени като приоритети в област "Медийна среда" в Националната програма за развитие България 2030. Дебатът за защитата на журналисти от посегателства ще бъде поставен на обществено обсъждане. Разпределението на държавната реклама и прозрачността на медийната собственост също ще бъде обект на обсъждане. Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на СЕМ.


Други институционални въпроси

 

Предвижда се приемането на Ръководство за последващата оценка за въздействие от Министерския съвет, въвеждане на изискване за предварителна оценка на въздействие за проектите на подзаконови актове на министри, които имат икономическо, социално или екологично въздействие, увеличаване на ресурсите на КЗД и омбудсмана.

 

Заложените мерки са с краткосрочен шестмесечен и средносрочен двегодишен срок за изпълнение, съобщиха от кабинета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4274 |04.11.2020 Имунолог: Логично е периодично отхлабване и стягане на мерките . 21| 4108 |03.11.2020 За Теменужка Петкова властта „работи в правилната посока“ и няма как пари да изтичат в нечий джоб . 79| 12822 |01.11.2020 Захари Карабашлиев: Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести . 22| 4498 |01.11.2020 Сачева: Ако някой използва колената си да мисли, не е проблем на кабинета. Мерките са написани с разум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads