Реклама / Ads
22| 4500 |01.11.2020 НОВИНИ

Сачева: Ако някой използва колената си да мисли, не е проблем на кабинета. Мерките са написани с разум

.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика
Ако някой използва коленете си, когато мисли, това не е проблем на правителството. Мерките се пишат с разум. Бюджетът има връзка с изборите, но с тези през 2017 г. Тогава правителството влезе с обещания. Просто ги изпълняваме. Този бюджет не е предизборен, а следизборен.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия социалният министър Деница Сачева по повод критиките към антикризисните мерки и бюджета за догодина.

 

Припомняме, че след публикуването му, Бюджет 2021 г. стана обект на остри критики от редица икономисти. Анализатори посочиха, че се харчат пари като за последно - нещо, което ще остави хазната празна за следващи правителства. Освен това се раздават пари на калпак, но без реформи в секторите, което обезсмисля иначе големите инвестиции. Бе определен като пълна подигравка.

 

“Ние не мислим така. Директорката на МВФ, Кристин Лагард казваха “Харчете, харчете, харчете. Инвестирайте повече сега”. Мисля, че правим разумни крачки. Не може да се говори, че разхищаваме пари”, посочи Сачева.

 

"Вече има много семейства, които са засегнати в кризата и очакват да получат помощ. Какво популистко има в това да се направят универсални детски надбавки, за да може всяко семейство да отглежда децата си", попита още Сачева.

 

Тя още веднъж обясни социалните мерки, които правителството ще предприема.

 

"30% увеличение на парите за всички на първа линия са важни не само за тях, но и за нас, за да можем да бъдем обслужвани", коментира социалният министър и допълни:

 

"Разработваме програма. Имаме готовност за всички бизнеси да предложим в рамките на идните до 2-3 седмици нова мярка, която да има възможност да се плаща директно на работниците. Мярката се консултира с ЕК. Предстои да се консултира и с коалиционните партньори".

 

"По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия. Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000 лв., които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. 145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура. Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо", посочи още социалният министър.

 

"Това, което още не сме направили, а има нужда, е да подсилим първичната помощ. Три са системите, в които трябва да се инвестира в тази криза навсякъде по света - образование, здравеопазване, социална политика. Няма нужда да забравяме АЕЦ "Белене", самолети", посочи Сачева в отговор на въпрос дали ще се премислят инвестициите и всички пари ли ще бъдат насочени към справяне с коронакризата.

 

Тя категорично заяви, че решението на правителството да не подаде оставка в условията на криза е било правилно.

 

"Не сме си правили тънки сметки и не сме се интересували от политическите и партийни щети, които ни нанесе това да не подадем оставка. Отговорността беше водеща", посочи Сачева.

 

Тя определи като "предизборна реторика" твърденията, че управляващите отново ще фалшифицират изборите в своя полза и припомни, че държавният глава Румен Радев е бил избран по време на избори, организирани от ГЕРБ.

 

Относно критиките Сачева заяви:

 

"Трудно ми е, но използвам възможността да се усъвършенствам. Ангажирана съм да върша конкретна работа и да представям конкретни резултати. Искам те да говорят за мен".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 4469 |25.10.2020 Деница Сачева: Не подаваме оставка, защото се занимаваме с проблемите на хората . 3| 5148 |23.10.2020 Майките от ”Системата ни убива” към Сачева: Стига лъжи и манипулации! . 22| 5704 |20.10.2020 Сачева: Държавата няма достатъчно пари за преизчисляване на пенсиите . 4| 5111 |15.10.2020 Албена Белянова: Някой може ли да назове един реален резултат в полза на обществото, постигнат от “Цвета”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads