Реклама / Ads
79| 12774 |01.11.2020 НОВИНИ

Захари Карабашлиев: Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести

.
Захари Карабшлиев
За мен протестите приключиха около 2-ри октомври и така беше редно. Редно е сега всеки да си отиде у дома и да се готви за изборите, да сте будни на изборите. Няма нужда от протести вече. Няма нужда от хора да студуват по улиците и да се заразяват един друг. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести.
 

Това заяви пред Българското национално радио писателят Захари Карабашлиев, който е и един от подписалите се под отвореното писмо за оставката на кабинета интелектуалци.

 

"Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, при положение, че е доказано, че това си ти (снимките и записите - б.р.) - каква работа имаш да държиш властта на всяка цена, но - сгрешил съм", посочи Карабашлиев и допълни, че общественото мнение вече е събудено - нещо, за което никой не е мечтал през месец март.

 

Карабашлиев коментира и скорошното изказване на бившия културен министър Вежди Рашидов, който определи подписалите се под писмото за оставка интелектуалци като "пълнеж". Извън скоби обаче извади именно името на писателя и това на Александър Морфов, като загатна, че те трябва да му бъдат благодарни.

 

“Не намирам думи, за да изразя отношението си към бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората като към пълнеж. Можете ли да си представите цивилизована страна, в която бивш министър се изказва за хора като за пълнеж? За мен това е окончателна диагноза на този режим, който е допуснал толкова високо във властта такъв човек, а и диагноза за този човек, който се отнася към хората като към пълнеж”, посочи Карабашлиев.

 

"Описах в свой текст случая. говорим за една наглост и лъжа. В Брюксел бяха поканен от постоянното представителство да произнеса реч за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар. ... Ако за неща, които са лесно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за проверяване", посочи писателят.

 

"Не съм подкрепял ГЕРБ, аз подкрепям българския дух, слово и идентичност. Не мога да подкрепям политическа формация, за да получа облаги. Това е нелепо", заяви Карабашлиев по адрес на коментари, че интелектуалците, подписали се под писмото са "обърнали палачинката" и са променили позицията си спрямо властимащите, които доскоро са подкрепяли.

 

По думите му в днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не трябва да се бъркаме там.

 

"Това е добре използвано от политиците. Ето една удобна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и т.н. Веднага този глас на разум и истина бива маргинализиран. Аз не страня от тези неща - на протестите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да протестирам, да изразя гражданската си позиция, да подпиша", допълни Карабашлиев.

 

Писателят направи и коментар по повод Деня на народните будители:

 

"Имам особено отношение към празника. Усърдно празнуваме 8-ми март, но знаем какво е отношението към жените по отношение на статистиката за насилието над жени. Усърдно празнуваме будителите, но знае какво е отношението в исторически план на целия народ, а и на политиците към тях. Имам особено отношение към Деня на будителите, защото често фетишизираме празниците или позиции и ги превръщаме в нещо, което се почита само един път в годината".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6534 |29.10.2020 Борисов се оказал много лош пророк за втория пик на COVID-19 в Европа . 35| 12740 |27.10.2020 Цвета пак доказа, че е ПКП – кани наблюдатели за изборите в нарушение на два закона . 17| 8284 |15.10.2020 Адв. Емил Георгиев: Пеевски доказа, че най-важно е да имаш главен прокурор . 38| 7126 |15.10.2020 Цвета Караянчева: На недоказани записи няма какво да коментирам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads