Реклама / Ads
2| 4301 |28.04.2016 НОВИНИ

Правната комисия прие доклада, предизвикал скандали в парламента

.
Данаил Кирилов
На извънредно заседание правната комисия прие доклада, който предизвика скандали в парламента. Документът предвижда в населените места на държави-членки на ЕС, в които няма дипломатически или консулски представителства, да се разкрива изборна секция при наличие на поне 100 избиратели. Освен това, с решение на Централната избирателна комисия ще се сформира една избирателна секция в населено място с над 1 милион жители в държави извън ЕС, където няма такива представителства.
 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов аргументира провеждането на заседанието:

Днес заседанието е извънредно. Необходимостта възникна, пак казвам, казах  го и в началото, ще се повторя за яснота, защото в зала бяха изразени претенции затова, че текстовете не са обсъждани на правна комисия.

НС удължи своето работно време до приемането на всички текстове от допълнителния доклад, изготвен от заседанието на правната комисия. 
Преди това се проведе извънреден председателски съвет в НС. Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна заседанието. Причината е гласуването на втория доклад на правната комисия по промените в Изборния кодекс. Опозицията се възпротиви с мотива, че се нарушава правилникът на Народното събрание.

 

Парламентът излезе във втора почивка, след като не можа да си изясни провеждано ли е заседание на правната комисия по-рано днес. Основният проблем, който се очерта, бе дали провеждането на религиозни обреди е предизборна агитация. И макар Народното събрание да гласува, че това не е агитация, последва процедурен вакуум, който доведе до ново прекъсване на заседанието. Напрежението бе породено от срещата между част от депутатите от правната комисия, на която е бил изготвен допълнителен доклад по промените в Изборния кодекс. На срещата са били обсъдени най-спорните точки в Изборния кодекс – къде ще има секции в чужбина, как ще се провеждат референдумите и дали да има машинно гласуване, съобщава БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4471 |28.04.2016 Депутатите се гванаха за гушите заради мистериозен доклад на правната комисия . 1| 4264 |27.04.2016 Депутатите ще работят тази вечер, докато приемат изборните текстове . 0| 7003 |23.04.2016 Путин подготвя генерал за свой приемник? . 0| 4425 |22.04.2016 Горбачов приет в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads