Реклама / Ads
6| 2415 |08.04.2024 НОВИНИ

Правосъдният министър иска ВВС да провери Сарафов и Илиана Кирилова по казуса "Коцев"

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. За това настоя министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов в искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, съобщиха от ресорното ведомство.
 

Славов иска още и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса “Коцев”.

 

По-рано днес акад. Николай Денков, министър-председателят в оставка, сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР. В съобщението на кабинета се казва, че факти и обстоятелства, станали известни на Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател, „пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов”.

Искането на министър Славов се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България”.

 

Славов цитира заявеното от Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата длъжност като главен секретар на МВР. Натискът според Коцев е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова, в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

 

Правосъдният министър заявява, че за да се установят всички факти и обстоятелства, както и дали посочените административни ръководители в прокуратурата са извършили тежко дисциплинарно нарушение, е необходимо да се отговори на пет въпроса:

 

"1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

 

2. Ако се е състояла, каква е била целта и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание е проведена срещата?

 

3. На какво правно основание и в какво качество и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов лично е присъствал на тази среща и какви разпореждания са дадени, при положение, че според последните изменения на Конституцията главният прокурор е единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура (чл. 126, ал. 2 КРБ), има само представителни функции спрямо цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда пряко по отношение на висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.

4. Кой е организирал и координирал участието на всички цитирани в срещата, замесени ли са трети лица, включително действащи политици?

 

5. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел?

 

Ако посочените факти се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, настоява министърът на правосъдието.

 

„Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в ПРБ с главния секретар на МВР и с председателя на КПК, за оказване на натиск за подаване на оставка и освобождаване на заеманата длъжност, като условие да не бъде привлечен към наказателна отговорност, е недопустимо и извън установения правов и институционален ред за взаимодействие на властите и упражняване на техните функции”, се казва с искането на министъра.

 

Славов настоява също да се свика Общо събрание на ВСС и ВПС „за обсъждане на създалата се кризисна ситуация и на възможни общи институционални решения за нейното преодоляване”.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2372 |08.04.2024 Две години от атаката над ЖП гарата в Краматорск - едно от най-големите военни престъпления на Русия . 1| 2420 |08.04.2024 Споменът за ада в Турция се завърна! Земетресение от 3,4 по Рихтер . 1| 3454 |08.04.2024 Министерството на отбраната ще ремонтира шест двигателя за МиГ-29 . 4| 2348 |08.04.2024 Палестинците, завърнали се в разрушения Хан Юнис: "Дори животните не могат да живеят тук"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads