Реклама / Ads
4| 4375 |13.02.2015 НОВИНИ

Правосъдният министър: Да не прибързваме с „Червеи“

.
Министърът на правосъдието Христо Иванов Източник: Булфото
Нека да минем през целия процедурен ред и да не прибързваме с посочване на лица по случая „Червеи”.
 
Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в студиото на „Тази сутрин”. „Бойко Рашков се отзова да запознае ВСС с тази част от проблемите, които се отнасят до съда. Не сме разглеждали целия казус. Неговият доклад е класифициран, той трябваше устно да запознае членовете на ВСС с онази част от информацията, която търпи огласяване пред хора, които нямат допуск. Само двама от членовете на ВСС имат допуск до класифицирана информация. Не последва някаква определена реакция”, заяви министър Иванов.

„С Бойко Рашков разговаряхме и му благодаря, че той се съгласи да декласифицира тази част от информацията, която се отнася до начинът, по който са издавани разрешенията. Там има доста смущаващи неща от процедурна гледна точка -липса на мотиви, надскачане на срока с много голямо време”, добави Иванов.

„Поискано е разрешение над позволеното от закона и съдът го е разрешил. Поискало го е МВР, разрешил го е Софийски градски съд. Винаги по закон председателят на съда издава тези разрешения. Конкретно лице го е поискало, аз просто не съм запознат с тази част, защото не ме засяга. Мисля, че става дума за дирекция „Сигурност”, която в предишен период и сега след измененията пак се казва „Вътрешна сигурност”. По-добре е да коментират хора от системата на МВР. Начинът, по който са издадени тези разрешения, констатациите на бюрото, които бяха огласени от Бойко Рашков пред ВСС са много смущаващи”, допълни министърът.

„Независимо от това, че Прокуратурата заяви, че тя води някакво следствие по тази тема с „Червеи”-те общо казано, аз мисля, че това не променя факта, че ако има основание за търсене на дисциплинарна отговорност от конкретни съдии за начинът, по който са давани тези разрешения, това трябва да се случи, за да не бъде класификацията върху тази информация пречка на ВСС да си свърши работата, да снеме грифа в тази част на информацията, така че ВСС отново да може на хартия – писмено да разполага с тази информация и отново да прецени дали да упражни дисциплинарните си правомощия. Ако колегите не преценят това нещо, като вариант „Б” остават моите правомощия”, уточни още министър Иванов.

„Този , който е издавал тези разрешения, ако се докаже, че е така, следва да понесе своята отговорност и съм решен да стигнем до това”, заключи правосъдният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4423 |05.02.2015 Спортният министър: Преекспонира се темата за лифт на Банско . 18| 5653 |02.02.2015 Министър: Свиквайте с наводнения, пожари, урагани . 25| 5243 |30.01.2015 В. Енчев към военния министър: Участвате в държавна измяна . 2| 4331 |28.01.2015 Правосъдният министър иска да се гласува с бюлетени при избора за шеф на ВСК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads