Реклама / Ads
13| 4427 |12.03.2015 НОВИНИ

Г. Георгиева: ВСС да се оплаче на Министерския съвет от Христо Иванов

.
Правосъдния министър Христо Иванов Източник: Булфото
Нарушил ли е министърът на правосъдието Христо Иванов Закона за съдебната власт като публикува предложението си за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за разработката "Червеи".
 
Това бе днес темата на дебат на членовете на Висшия съдебен съвет по предложение на Комисията по дисциплинарни въпроси.

На 5 март Иванов внесе във ВСС предложение за дисциплинарното освобождаване от длъжност на Янева заради нарушения във връзка с разрешаването на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи". Предложението е публикувано на сайта на МП, бе разпратено и до медиите.

Не може да се говори за нарушение на член 313, ал.3 от Закона за съдебната власт, каза по време на заседанието министърът Иванов, предаде „Фокус”.

Член 313, ал.3 от Закона за съдебната власт гласи, че до влизането в сила на заповедта или на решението за налагането на дисциплинарно наказание не могат да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с дисциплинарното производство, министър Иванов обясни, че по силата на този закон няма извършено нарушение от негова страна, тъй като фактите, които са посочени като причина за образуване на дисциплинарно производство вече са били публично достояние, преди публикуването им на сайта на министерството.

Иванов посочи, че намеренията му с публикуването на предложението за образуване на дисциплинарно са били чисто конструктивни и се е целяло постигането на прозрачност за обществото, тъй като доверието към съдебната система е загубено.

Председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че ако досега ВСС е действал безпринципно, то не е необходимо и сега да действа така. Според Панов, с публикуваното предложение за образуване на дисциплинарно производство министър Иванов действително е допуснал нарушение на закона. Панов допълни, че живеем в правова държава, в която законът трябва да се спазва от всички.

По време на дискусията за това допуснато ли е, или не нарушение на закона от страна на министъра членът на ВСС Галя Георгиева поиска Висшия съдебен съвет да уведоми Министерски съвет за нарушение на закона от страна на министъра Христо Иванов.

Само с един глас против, мнозинството отложи обсъждането на темата за утре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4945 |08.03.2015 Кр. Георгиева: Шуробаджанащина владее европроектите . 21| 5759 |08.02.2015 Капка Георгиева: До мен няма още човек, наслаждавам се на флирта . 3| 4562 |28.01.2015 Георгиева: Докладът отчита политическата несигурност през последната година и половина . 6| 4235 |23.01.2015 К. Георгиева: Не можем да очакваме положителна оценка от доклада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads