Реклама / Ads
23| 17444 |03.09.2023 НОВИНИ

Пред Световното първенство: Руските атаки срещу българския шах не спират, „БФШ 2022“ иска обединение и възход на Нургюл и останалите

.
Световното първенство по шах за жени започва след 2 дни...
Сложната ситуация в българския шахмат продължава и в навечерието на Световното първенство за жени в Полша, което започва на 5 септември, вторник. Атаките от руска страна не спират нито ден, а в България се намират все още дейци, които не крият зависимостите си от Москва и връзката си с Аркадий Дворкович, шеф на Международната шахматна федерация.

Дворкович е част от кръга около президента Владимир Путин и изпълнява стриктно целите на руската пропаганда за доминация на кремълските интереси в спорта.

 

Въпреки това се забелязва затопляне на отношенията между представители на някои от 5-те федерации у нас с „Българската федерация по шахмат 2022“, която единствена има лиценз и по закон представлява официално състезатели, треньори, дейци, активисти и любители на древната игра в България.

 

От свои източници в шахматните среди Фрог нюз научи, че организации около Цвета Галунова, вече са минали през одобрение в Управителния съвет на „БФШ 2022“, за да обединят усилия в името на спорта за просперитет на шаха.

 

От седалището на ФИДЕ се получават информации, че лично Аркадий Дворкович е сигнализиран за груби нарушения на правилата от члена на Комисията за упражняване на контрол върху шаха в България - Георги Градев. В последните месеци Градев е вземал еднолични решения, не комуникира с останалите членове на Комисията, както е редно да бъде, незачита мнението на останалите членове, с което уронва престижа на шаха в България. Това води и до недоволство в клубове по шахмат в страната.

За тези нарушения бил информиран и президентът на ECU Зураб Азмайпарашвили.

Действията на Градев предизвиквали съмнения чии интереси защитава, щом не са интересите на родния шах, при това в този важен момент.

 

Интересно е също, откъде този огромен интерес на Градев към шаха и контрола върху клубовете у нас, след като самият той не е свързан с тази велика игра? Отговорите вероятно ще разкрият как интересите на Русия проникват чрез този спорт в страната ни...

 

Засега на дистанция и по странен начин се държи и Антоанета Стефанова, която продължава да държи на някои свои претенции и да се придържа към злокобната политика на руснака Дворкович спрямо родния шахмат.


.
Антоанета Стефанова рамо до рамо с руската посланичка Елеонора Митрофанова...

 

На тези попълзновения се противопоставят изявените ни състезателки Нургюл Салимова, Габриела Антова и Надя Тончева. Те са против продължаващите опити да се трови атмосферата в техния любим спорт и искат да се състезават и тренират в условия на разбирателство, за да множат успехите на страната ни в престижната игра.

В унисон с тези настроения е и писмото на Васил Антонов, председател на „БФШ 2022“ до члена на Управленския борд на ФИДЕ Мартинов.

Публикуваме го цялото.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МАРТИНОВ,

 

В отговор на Вашето последно писмо относно участието на български шахматисти и шахматистки в международни състезания, моля да се вземе под внимание следното:

„Българската федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) отново поставя на Вашето внимание въпроса за кандидатурата на състава на България за национален отбор за жени. Отборът е съставен от следните състезателки:

 

Нюргул Салимова (ФИДЕ ID: 2915138), Надя Тончева (ФИДЕ ID: 2924056), Гергана Пейчева (ФИДЕ ID: 2916711), Габриела Антова (ФИДЕ ID: 2915235), Белослава Кръстева (ФИДЕ ID: 2922029) и Ива Виденова (ФИДЕ ID: 2907763).

 

Тази заявка бе подадена 11-07.2023 г. за Световното първенство по шахмат за жени, което е планирано да се проведе в Бидгошч, Полша, от 05.09 2023 г. до 12.09.2023 г.

Към този отбор предлагаме да бъде включена и ГМ Антоанета Стефанова. Важно е да се отбележи, че тя е картотекиран състезател в „БФШ 2022“.

 

Вашето уточнение относно Световното първенство до 20 години в Мексико тази година беше разгледано от ръководството. То ще бъде взето под внимание, но действията ни ще останат изцяло съобразени с националните закони и разпоредби на България.

 

С уважение: Васил Антонов

 

За съжаление целта на създадената изкуствено от ФИДЕ „Временна комисия“, която да контролирала какво става с шаха у нас, е да всява разкол. Неслучайно в момента тази „комисия“ се опитва да осуети присъединяването на клубове от „БФШ 64“ на Галунова към „БШФ 2022“. Става дума за „Полски гамбит“ от гр. Полски Тръмбеш, с президент Цвета Галунова, „ШК Асеневци“, Велико Търново с президент Даян Нинов и „ШК Маринополци“, Павликени с президент Силвия Йорданова.

 

Обединението се случва и то очевидно плаши хора като Стефанова и Градев, които се опитват да хвърлят българския шах в агресивната прегръдка на руското политическо влияние в спорта.

 

След два дни започва Световното първенство в Полша и българските представителки имат нужда от подкрепа и спокойствие. Те имат таланта, волята и енергията да постигнат високи резултати и да докажат не само своите учения и класа, но и големия ресурс на родния шахмат и на България като цяло.

 

Крайно време е обединението да се случи, за което призовават от „БФШ 2022“, за да се гордеем с нови световни постижения в древната игра.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3769 |03.09.2023 С 5 предишни нарушения бил пияният шофьор, който уби дете на пешеходна пътека в София . 28| 4371 |01.09.2023 Белият дом: Вижда се напредък на Украйна в Запорожие . 2| 4176 |01.09.2023 Вътрешният министър: Предотвратени са над 100 хил. опита за нелегално преминаване на българо-турската граница . 4| 4171 |01.09.2023 Живко Коцев да стане новия главсек на МВР, предлага Денков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads