Реклама / Ads
24| 5248 |02.04.2021 НОВИНИ

Предизборната кампания за Борисов мина ”по вода”. Въпроси нямаше

.
Източник: БГНЕС
Липсата на Борисов в политическия дебат. Това е най-осезаемото отсъствие в тази предизборна кампания. Премиерът го няма, защото се е превърнал в част от виртуалното ни ежедневие. В телевизионните студия обикалят треторазрядни партийни оръжия от арсенала на ГЕРБ, но Борисов го няма. Защото към него има много въпроси, а той предпочита те да останат без отговор. Особено сега.
 

Дебат между лидерите на основните политически сили - ГЕРБ и БСП не видяхме. Няма и да видим, след като кампанията приключва днес, а утре е ден за размисъл. Сиреч - каквото било, било. 

 

По същество дебат нямаше. Причината - опонентите бяха наредени така, че в студиата да са или парламентарно представените партии, или кандидат-депутатите извън НС. Един от малките преки сблъсъци между опозиция и управляващи се случи на 8 март, когато в студиото на bTV гостуваха Мая Манолова и Деница Сачева. Дебат обаче нямаше, защото той се сведе по-скоро до наддумване и дори надвикване. 

 

Отсъстваха и ДПС. Ако трябва да сме коректни, лица от Движението за права и свободи обикаляха по студиата, но отказваха да застанат пред журналисти на “Свободна Европа”, например. 

 

Кампанията на Борисов от джипката обаче е нов феномен в политическата ни история. На политическите опоненти и критикарите се отговаряше задочно, с обширен монолог за свършената “работа, работа, работа”. Но пък беше удобно. 

 

Никой не пита Борисов за Мата Хари, за (псевдо)разследването на прокуратурата по казуса с аудиозаписите и скандалните снимки с пачките евро. Никой не го пита за барселонската прокуратура и къщата в каталунската столица. Не можаха да го питат и поредните притеснителни констатации за корупцията в доклада на Държавния департамент на САЩ. Пак ли е лично мнение на двама сенатори? Или са врели-некипели, защото у нас всичко е наред, цъфтим и връзваме под Борисовото ръководство?

 

Никой не пита Борисов и за грешките, които властта несъмнено допусна и продължава да допуска в овладяването на пандемията от COVID-19. Били сме като ластик, каза Борисов преди дни - отваряме, затваряме и… така сме спасявали икономиката, здравето и психиката на хората. 

 

На мен нещата не ми изглеждат като ластик, а като перде. Перде, което крие задкулисни договорки и други намерения. Но и за това нямаше как да питат Борисов, защото за него беше по-лесно да обикаля села и паланки и да се радва на купена народна любов, отколкото да се поизпоти в ефир и да отговори на доста неудобни журналистически питания, които нямаше как да бъдат подминати дори и от удобните за властта медии. 

 

От Централната избирателна комисия мълчат. В предизборната кампания на ГЕРБ е впрегнат правителствен ресурс, за който плащаме всички ние. Не е ясно правят ли се проверки, законно ли е това и най-вече - редно ли е.

 

Но най-важното - никой не можа да пита Борисов нищо. Това е напълно обичайна практика на държавни лидери, разбира се. Но не и там, където уж има демокрация.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 29623 |02.04.2021 Доцент хвърли оставка след предизборна визита на Борисов в УНСС . 14| 5925 |02.04.2021 Борисов от бастиона на Пеевски: Има само две партии - ГЕРБ и ДПС . 23| 8469 |02.04.2021 Politico за Борисов: Заменя медийния прожектор с Facebook и ”селски чар” . 31| 4599 |02.04.2021 Борисов: Ако имахме държавен глава и изборите бяха след седмица, щяхме да сме по-спокойни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads