Реклама / Ads
0| 2619 |17.10.2022 НОВИНИ

ЕК с идея за”динамичен” ценови таван за природния газ в ЕС

.
Европейска комисия Източник: БГНЕС
EK е готова да предложи ”динамичен” ценови таван ”в краен случай” за природния газ в Европейския съюз и задължителни ограничения за степента, до която търгуваните цени могат да варират в рамките на един ден.

Във вторник вропейската комисия ще представи  предложение за механизъм за ограничаване на цените на газа, каза чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

 

ЕС се стреми да се откаже от руските изкопаеми горива, но през последните месеци Москва до голяма степен отряза блока от своите газопроводи, повишавайки цените и предизвиквайки опасения в доставките, напомня агенцията.

 

Съгласно предложението, което трябва да бъде одобрено от правителствата на ЕС, Европейската агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да изготви т.нар. "референтна цена" до 23 март за втечнения природен газ, от който ЕС купува повече.

 

Комисията препоръчва потенциални интервенции в цената на Нидерландския газов хъб TTF, който се използва широко в Европа за договори и хеджиране. ЕК ще предложи установяване "в краен случай" на пазарна "динамична" цена, на която трансакциите с природен газ могат да се извършват на спот пазара на TTF при определени условия.

Мерките не трябва да засягат сигурността на доставките, нито да водят до увеличаване на потреблението на газ, нито да засягат правилното функциониране на пазарите на енергийни деривати, се казва още в проекта, видян от Reuters.

 

Правителствата на ЕС ще трябва да се съгласят с това и тези мерки ще продължат не повече от три месеца. Другите центрове за търговия с газ в ЕС ще бъдат свързани с коригираната спот цена на TTF чрез "динамичен" ценови коридор.

 

Проектопредложението на Комисията също така посочва, че местата за търговия в ЕС трябва до 31 януари да определят лимит за степента, до която енергийните деривати за предния месец могат да се движат нагоре или надолу в рамките на един ден.

 

Предложенията ще се нуждаят от одобрение от правителствата на ЕС, които спорят повече от месец, откакто Комисията за първи път предложи в началото на септември таван на цената само на руския газ.

 

Членове на ЕС като Германия, Австрия и Нидерландия заявиха, че ценовите тавани могат да доведат до недостиг на газ и не успяват да стимулират спестяването на енергия. Други страни членки пък подкрепят идеята за широки тавани на цените. Белгия, Гърция, Италия и Полша искат ценови коридор за сделките на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена на синьото гориво.

 

Предложението на Европейската комисия включва също така идеята за съвместни покупки на газ, механизъм за солидарност, за да се избегнат резки различия в доставките в блока и натиск за намаляване на търсенето на газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 16680 |09.10.2022 Тагарев: Лоша е идеята за самолети „Грипен“ , Радев урежда приятелите си . 2| 6583 |21.09.2022 Рязка ескалация на кризата около Украйна след идеята за референдуми . 0| 2445 |14.09.2022 Идеята на скопската опозиция за референдум срещу Договора с България претърпя крах . 0| 2423 |14.09.2022 Министърът на правосъдието представи идеята за нов Антикорупционен орган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads