Реклама / Ads
0| 3803 |12.02.2019 НОВИНИ

Предлагат общественополезен труд за нападение над лекар

.
Често лекари не подават сигнал за упражнено насилие над тях.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи предлагат посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Подготвят и разяснителна кампания как работи системата на здравеопазването, която да се провежда в ромските махали в страната.
 

Нападението над лекари да се наказва и с общественополезен труд. Това е предложението на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, заявено днес по време на дискусия.
 

Въпреки тази идея председателят на асоциацията Милка Василева заявява пред журналисти, че вероятно това предложение няма да бъде прието от институциите и, че административната глоба за насилие над медицинско лице не постига достатъчно добър ефект, съобщава Дарик.
 
Според данните на асоциацията през последните две години са били регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на спешната помощ, но вероятно случаите са повече. В много ситуации медиците не са сигнализирали за упражнено над тях насилие.

 

Най-често нападани са екипите на Спешна помощ, на следващо място са медицинските специалисти от кабинетите на Спешната помощ, сочат данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

 

По данни на прокуратурата през 2013 година са образувани 7 досъдебни производства, осъдени са 6 души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 година досъдебните производства са пет, осъдените са 5 и има една ефективна присъда. За 2015 и 2016 година има 6 досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са пет души и няма нито една ефективна присъда, съобщава Медиапул.

 

От асоциацията смятат да организират национална кампания срещу агресията над медици, като се предвижда организиране на подобни дискусии в цялата страна. Една от целите им е, заедно с медиатори, да влязат в ромските махали и да обяснят на хората как работи системата на здравеопазването, споделя още Василева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4387 |06.02.2019 Предлагат на търг 30 картини на Хитлер . 2| 4870 |25.01.2019 Предлагат алтернатива на изземането на ”спящи” акции . 0| 3510 |12.12.2018 Депутати нощуваха в сградата на ЕП заради нападението . 4| 3793 |15.11.2018 За по-ниска цена на горивото предлагат да отпадне биодобавката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads