Реклама / Ads
2| 4547 |25.01.2019 НОВИНИ

Предлагат алтернатива на изземането на ”спящи” акции

.
Работодателите искат отмяна на становището, което предвижда да ”приватизира” непотърсените акции от масовата приватизация. Представителите на бизнеса предлагат алтернатива на проекта.

Предложението е да се предвидят мерки и възможности за дистанционно управление на тези малки пакети акции, разработването на ефективни механизми за изплащане на дивиденти, намаляване и дори премахване на таксите за управление, прехвърляне и най-вече за наследяване.

 

От Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от Централен депозитар АД.

 

Към момента тази Концепция е на ниво обсъждане.

 

Ако този теоретически замисъл бъде приет, почти 3 милиона души ще загубят собствеността върху притежаваните от тях акции, придобити от масовата приватизация.

 

Непотърсените акции от масовата приватизация отиват за пенсии

Мотивът на работодателите да искат отмяна на този проект, е че в него има определен срок на задължително прехвърляне на безналичните акции в подсметки на Централния депозитар към инвестиционни посредници, на които вече ще заплащат занапред всички дължими такси.

 

Представителите на бизнеса смятат, че така ще се задълбочи проблема с т.нар. обездвижени акции, но в дългосрочен план изобщо ще отблъсне допълнително дребните инвеститори от инвестиции на българския капиталов пазар.

 

"Още по-неприемливо е че ако собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще бъдат без неговото съгласие, внесени в специално създаден инвестиционен фонд, срещу дялове от фонд. След изтичане на нов срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове, дяловете им ще бъдат "национализирани" (т.е. принудително ще бъде отнета собствеността върху тях) и внесени в Сребърния фонд, за който държавата продължава да води политика за ограничаване на постъпленията и пасивно управление на средствата", пишат работодателите.


Близо 3 милиона души могат да загубят акциите си... все едно ако не използваш имота си или не караш колата си, да ти ги вземат, възмутен е Теодор Дечев

 

Според АОБР, ефектът от предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на "спящи" акции, не се различава от конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва.

От бизнеса изтъкват, че подобен аналог няма нито в нормативните актове на европейското или на българското право, нито подобна практика.

 

Концепцията противоречи на Конституцията, на правото на ЕС, на международните договори и стандарти, по които България е страна. Подобни идеи противоречат и на основополагащите принципи на съвременната демократична държава, заявяват от бизнеса.

 

Работодателите са наясно, че има проблеми с наследяването на акциите, с управлението на акциите от емигриралите българи и от българите, които живеят в области без нито един лицензиран инвестиционен посредник. Според тях национализацията на акциите само би увеличила проблемите.

 

Това ще рефлектира и при акционерите, и при стотици предприятия. Ще се отрази негативно върху инвестиционния климат и облика на България по света.

 

От АОБР припомнят, че тази концепция не се разглежда за пръв път. Предходната е отхвърлена от предшественика на Съвета за развитие на капиталовите пазари.

Становището на работодателите е подкрепено от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която се включват Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Близо 3 млн. души могат да загубят акциите си от масовата приватизация

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3461 |15.11.2018 За по-ниска цена на горивото предлагат да отпадне биодобавката . 4| 3522 |19.10.2018 Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3 . 0| 4050 |18.10.2018 Депутат от НФСБ: Заливат те с помия, а после ти предлагат да отидете заедно на евроизбори . 1| 3823 |16.10.2018 Работодатели предлагат да не се дава платен отпуск за периода на майчинство
Реклама / Ads