Реклама / Ads
4| 2354 |13.09.2024 НОВИНИ

Предоговарянето на милиардите за България от Еросъюза съвсем забуксува

.
Европейски съюз
Предоговарянето на плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) става все по-критично. Всеки месец бавене влошава картината, при това с бързи темпове. Така само за последния месец и половин проблемните инвестиции и реформи в плана нараснаха с 8.
 

Това показва сравнението между взетите последователно през юли и септември две решения от служебното правителство за определяне на срокове за одобряване на промените в плана и внасянето им в ЕК.

 

В средата на юли правителството определи краен като срок за одобряване на промените в ПВУ 11 септември. Тогава пред парламента финансовият министър Людмила Петкова посочи, че в плана ще се наложат изменения в 29 инвестиции и 9 реформи. Петкова допълни, че е постигнато взаимно разбиране с ЕК преговорите по проекта да бъдат финализирани до средата на септември, за да може да има време да се проведе вътрешна процедура за съгласуване в ЕК и да бъде получено одобрение до края на годината. “ЕК счита за недопустими по ПВУ инвестиции, които не могат да бъдат изпълнени в срока до 2026 година”, предупреди тогава Петкова.

 

На последното си заседание в сряда правителството отложи този срокът за одобряване на промените до 30 септември.

 

Променен е и броят на проблемни инвестиции и реформи, по които трябва да преговаряме с ЕК - 32 инвестиции и 14 реформи. Тепърва МС ще информира и Народното събрание по готвените изменения, защото сериозна част от тях са свързани с наложените от депутатите ограничения за реформите в сектор “Енергетика”. На фона на този график може да се очаква, че измененията в плана за възстановяване ще бъдат пратени на ЕК вероятно непосредствено преди изборите, а лошите новини ще останат за следващото правителство. Депутати вече открито предупреждават за огромни суми, които България ще загуби заради неизпълнени ангажименти по плана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2247 |13.09.2024 Стачка на работниците в заводите на "Боинг" в САЩ спира производството на 737 MAX . 7| 3645 |13.09.2024 Брокер предупреждава: Няма да може да купите имот след тази дата . 0| 2258 |13.09.2024 Канада също търси участие в AUKUS . 3| 2607 |13.09.2024 Вдовицата на загиналия подп. Терзиев : Няма ли да свалите вече тези началници на Военновъздушните сили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads